FOTO: null

Zanati naših predaka ponovo oživljuju na našim prostorima vraćajući duh vremena u kojima su postojali i opstajali zajedno sa svojim majstorima.

Podmajevički kraj ,svojevremeno, je bio poznat po domaćinima čija su dvorišta krasila bar po jedne čeze ili fijaker. Po svojoj raskoši čeze su se mogle porediti sa onim otmenim u starom Beču.

Tako da  ne čudi što su mnogi Austrijanci naročito u vrijeme okupacije Bosne - baš iz ovog kraja u austrijsku prestonicu odvozili fijakere i čeze, zadivljujući gospodu velikog grada.

Porodica  domaćina Marjana Petrovića, iz Tutnjevačkih Dubrava na Majevici, nedaleko od Ugljevika, ima dugu tradiciju stolarskog i potkivačkog zanata,tako da se Marijan vratio starom poslu. pa iz njegove avlije, kao nekada, izlaze najlepše čeze, fijakeri, ali i šinska kola.

Marijan se prisjeća mukotrpnog, teškog života kada je njegova porodica godinama radila kiriđžijske poslove izvlačeći drva iz majevičkih šuma i tako preživljavala, jer fijakeri koji su oni pravili u to vrijeme nisu imali prave mušterije.

Dvorište Petrovića već sada je pravo radilište. Radionicama Petrovića je prava mala manufaktura u njoj se vrši obrada dijelova, od kojih se kasnije sklapaju fijakeri. Marjan otkupljuje cijela vozila ili preostale delove starih svud po Majevici, ali i drugim delovima Srpske, pa i Srbije. 

Marjanove čeze su unikatne, jer izradu šara na čezama radi na svoj nači, ali po nekad i po želji kupaca ukoliko oni imaju određene zahtjeve, isto tako je i sa upravljajućim komandama na čezama koje ovaj majstor radi prilagođavajući potrebama naručioca.

Marjanova supruga Gospava zadužena je za estetsku stranu bavljenja njegovim poslom, trudi se da mušterije posavjetuje oko odabira motiva u šarama, da čeze ne budu kič, nego autentične.

Za svoje mušterije Marjan kaže da su raznovrsne od onih koji vožnju čezama doživljavaju kao svojevrsnu atrakciju, pa ih zbog toga žele u svom vlasništvu, do vlasnika etno-naselja  koji  čeze traže za ukras svojih ambijentalnih prostora.

Vremena su se, opet, promijenila. Zanat mojih predaka ponovo je u modi, pa, ko zna, možda se vrate i Bečlije, da na čezama i fijakerima još koji put napišemo "Made in Majevica, Republika Srpska" – kaže za portal InfoBijeljina stari majstor.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )