FOTO: Glas Srpske

Vacap je zbog talasa kritika odlučio da odloži primjenu novih pravila korišćenja svoje aplikacije sve do sredine maja.

Dok korisnici širom svijeta još uvek razmišljaju da li da pređu na neku drugu aplikaciju, stručnjaci za računarsku sigurnost upozoravaju na još jedan Fejsbuk proizvod koji je veća prijetnja korisnicima, a o kom se malo govori.

Kako je stručnjak za sajber bezbednost Zak Dofman rekao, veći je problem sigurnost Fejsbuk Mesindžera, aplikacije za dopisivanje koja je originalno nastala kao dio Fejsbuka, a sad se koristi i samostalno.

On upozorava da je Mesindžer najslabija aplikacija za dopisivanje što se zaštite tiče, jer uopšte nema opciju enkripcije poruka, upozorivši da "nema opravdanja za to".

Naime, opcija koja štiti privatnost poruka koje korisnici razmenjuju na VacApu, "enkripcija na oba kraja", ne postoji na Mesindžeru. Jedini način da korisnici zaista budu sigurni jeste da Fejsbuk (ili bilo ko drugi) neće videti šta pišu jest da uključe opciju "tajnog razgovora", prenosi Zimo.

Ipak, tu opciju moraju sami da uključe, i odnosi se samo na direktno slanje poruka između dvije osobe, ne i u grupama.

"Kad je uključena, onemogućava Fejsbuk da vam čita poruke i pregledava vaše linkove i priloge", upozorava Dofman.

Ističe kako je količina podataka koju Fejsbuk prikuplja putem Mesindžera toliko velika, da ako Fejsbuk ne napravi iskorak i ne primjeni minimalno iste sigurnosne standarde kakve pruža korisnicima VacApa na Mesindžer, korisnici bi trebalo da ga napuste bez razmišljanja.

Upozorava kako je Instagram (još jedan Fejsbukov proizvod) još gori od Mesindžera kad je u pitanju količina podataka koja se prikuplja.

"Ako ste još uvek na Mesindžeru ili koristite Instagramove direktne poruke za bilo što drugo osim komunikacije sa kompanijama od kojih nešto kupujete, vrijeme je da promjenite aplikaciju. VacAup je još uvijek najjednostavnija opcija jer ga vjerovatno koriste svi vaši kontakti", tvrdi Dofman.

"Ako želite sigurniju opciju, koristite paralelno i Signal", objašnjava Dofman.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )