FOTO: null

Portal InfoBijeljina vas podsjeća na neke od dječjih igara koje su obilježile drugu polovinu 20. vijeka u dvorištima, ulicama, školskim igralištima, prije nego što su računari i pametni telefoni djeci počeli određivati sadržaj slobodnog vremena.

Danas djeca sjede na klupi u parku, svako zadubljeno u svoj mobilni. Prije je trebalo pronaći ekipu i zatim dogovoriti zabavu. I bilo je veselo.

Nekada su djeca vrijeme provodila na ulici ili u parkovima, igrajući žmurke, klikera, trule kobile, malog fudbala, dok je danas sve drugačije. 

Donosimo vam samo neke od zanimljivijih igara koje današnja djeca polako zaboravljaju.


Klikeri

Stakleni, metalni ili porculanski bili su opsesija prije svega dječaka, kojima je bilo potrebno desetak metara kvadratnih zemljane površine, kao i rupa (roša), koja se pravi kruženjem đona cipele ili patike. Uz ovu igru često bi se vrijeme zaboravljalo, a majke dječaka vježbale krajnji kapacitet glasovnih mogućnosti dozivajući svoje sinove na večeru. 


Žmurke 

Jedno dijete stoji uz drvo ili zid i broji do 100 (5, 10, 15, 20, 25, 30…), a ostala djeca se za to vrijeme kriju. Nakon odbrojavanja, kreće potraga za drugarima. Najrasprostranjenija igra nekada, jer su istovremeno mogli da se igraju i dječaci i djevojčice


Ledena baba

Jedan igrač glumi "ledenu babu" i on lovi druge igrače. Onaj koga dotakne mora se "zalediti" u položaju u kojem je ulovljen. "Odlediti" ga mogu, svojim dodirom, drugi igrači. Igra završava kada "ledena baba" sve igrače pretvori u "zaleđene skulpture", a onaj koji je triput bio "zaleđen" postaje nova "ledena baba".


Lastiš

Najpopularnija ženska igra za koju je bio neophodan samo dio garderobe koji pričvršćuje odjeću za tijelo. Kod prve igre dvije djevojčice drže lastiš prvo s četiri prsta, dok ga treća preskače, a kako igra odmiče smanjuje se i na kraju preskačeš držeći samo jedan prst, što je bilo najteže.


Školica

Možda i najpoznatija dječja igra poznata još iz starog Rima. Na tlu se iscrtaju kućice i brojevi, a od rekvizita potreban je još samo kamenčić koji igrač baca na prvo polje te na jednoj nozi uskoči u polje, pokupi kamenčić i skače dalje. I tako sve do zadnjeg polja.


Masne fote

U kutiju ili kapu se stavljaju brojevi svakog od igrača. Onaj ko drži brojeve, izvlači jedan po jedan i zadaje zadatke šta ta osoba treba da uradi. Ova igra je posebno praktikovana na đačkim ekskurzijama, a koristila bi se kako se od simpatije izmamio prvi poljubac.

Pozivamo vas da u komentarima napišete koja je to vaša omiljena igra, ili ako imate neku da dodate, napišite.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )