FOTO: null

Na dvadeset godina od "Lepih sela" režiser Srđan Dragojević i glavni glumac Dragan Bjelogrlić sjeli su blizu jedne miroljubive simulacije tunela u dubini Vračara i prisjetili se u razgovoru za Nedeljnik svega što je prethodilo uvodnoj špici, kao i epizoda

Ali i susreta s Karadžićem i Mladićem, zatvorenoj projekciji za Ivicu Dačića, o vremenu kada je sve mirisalo i na Oskar i kada su se trake sa srpskim blokbasterom dopremale u kineskim torbama u moćnu producentsku kuću u Parizu. Ali i susretu sa Spilbergom, pa ratnim zločincem Milanom Lukićem, kao i tome zašto do danas neki ne mogu da se slože da li je to antisrpski ili prosrpski, fašistički ili antiratni naslov.

Lepa Sela su zbog toga, kako su 20 godine kasnije otkrili scenarista i režiser, i producent i glavni glumac, odbijeni u Kanu, Veneciji i Berlinu. Na mala vrata ušli su u Montreal, poslije čega je uslijedio čiveni komentar u Njujork tajmsu "Smešniji od Meša, divlji od Reservoir Dogs a snažniji od Full Metal Jacket." Poslije čega slijedi poziv Stivena Spilberga i svjetska karijera filma.

Ipak, sve je počelo mnogo ranije na Palama gdje ih je primio Radovan Karadžić, pa zatim i Ratko Mladić.

Bjelogrlić se prisjeća tog susreta:

Primio nas je u jednom bunkeru. I odmah rekao: "Bjelogrliću, jesi li ti iz Gacka? Pa Gačani su svi kršni ljudi a ti si neki gatački patuljak." Svi ovi njegovi oficiri prasnuše u smijeh, a ja mu dobacim: "Pa generale, nisi ni ti neki jablan." Nastade muk. Tišina koju prekida Mladić koji se nasmijao a za njim i svi ostali. Bili smo tri sata kod njega, i to na sedam spratova ispod zemlje. Rakija, meze, ćevapi... Pitam ga: "Jeste li čitali scenario?"

"Čitao sam... Ali šta će vam ovi četnici u tunelu? Gdje ovdje ima četnika?"

Dragojević i Bjelogrlić se prisjećaju kako ih je poslije toga odbio Nikola Koljević čak i za malu pomoć koju su tražili, a to je na kraju spaslo i film.

"Nada Popović i Vučelić, ipak, doveli su svoje karijere u pitanje zato što su odlučili da pomognu snimanje "Lepih sela". Od 2000. godine do danas ne postoji političar koji bi zbog vjere u umjetnost i javnog interesa uradio nešto slično", pita se danas Dragojević, dok Bjelogrlić otkriva i detalj sa projekcije za Ivicu Dačića.

"Ivicu je na neku raniju kontrolnu projekciju pozvao Bata Živojinović, kao najmodernijeg u SPS-u. Ništa mu nije zasmetalo, samo nam je rekao da pazimo na tu petokraku na kraju filma. Kaže, pazite da "Mira i njeni ne pomisle da je JUL". Srđan mu kaže: "Ma gdje, petokraka je simbol i EU." I Ivica kaže - ma cijepajte... "

O susretu sa Spilbergom, Harvi Kajtelom, lažnom scenariju koji su morali da nose Milanu Lukiću, ali i pravim ratni scenama u filmu, pragom koja je bila uperena u njih, fenomenalnom Bati Živojinoviću, ali i fenomenu po kojem su do danas "Lepa sela" ostala najgledaniji strani film u Australiji i Brazilu, kao i drugi srpski film koji se našao u Halivelovoj enciklopediji filma među 1.000 najboljih svih vremena, pročitajte u novom broju Nedeljnika, u neposrednom razgovoru Srđana Dragojevića i Dragana Bjelogrlića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )