FOTO: pixabay

Prema upotrebi za prehranu banana je, nakon riže, pšenice i kukuruza, četvrta biljka u svijetu. Danas se u svijetu tokom jedne godine proizvede oko 72.5 miliona tona banana, od čega se u Indiji uzgaja 16.8 miliona tona godišnje. To Indiju čini najvećim proizvođačem banana u svijetu.

Prosječni Amerikanac troši oko 13 kilograma banana svake godine, a čak više od 96 posto američkih i europskih domaćinstava kupuje banane barem jednom svaki mjesec.

Banane su jedan od najboljih prirodnih izvora kalijuma, koji pomaže održati pravilan nivo krvnog pritiska i normalan rad srca. Jedna banana sadrži oko 100 kalorija - a iako se o njihovoj nutritivnoj vrijednosti puno toga zna, postoje neke činjenice o omiljenom voću koje bi vas mogle iznenaditi.

Prirodno radioaktivne

Banane koje volimo prirodno su radioaktivne, odnosno one emituju čestice ionizirajućeg zračenja, koje nije štetno za ljude. One naime sadrže vrlo visoke razine kalijuma-4, mineralne verzije kalijuma koji je radioaktivni izotop, piše Stehnews.

Nisu samonikle biljke

Banane su zapravo kreirali ljudi, pretpostavlja se negdje oko 5.000 godina prije Krista u jugoistočnoj Aziji iz sjemenki jedne biljke iz roda banana.  Iz Azije su banane vojnici Aleksandra Makedonskog prenijeli u Indiju. Europski kolonizatori bananu su dalje prenijeli u Južnu Ameriku gdje su danas veliki uzgajivači banana.

Plod banane danas je građen od oko 300 pojedinačnih plodova i ima masu od 50 – 60 kg. Jedan plod čine skupine sastavljene od 10 do 16 pojedinačnih plodova. Proizvođači banana za takvu skupinu koriste naziv ruka, a svaku pojedinu bananu u skupini nazivaju prstom. Povezano je to s arapskom riječi za prste (banan).

Postoji i pivo od banana

Od ploda banane može se napraviti i pivo koje se u istočnoj Africi može i kupiti. U jugoistočnoj Aziji list banane koriste za čuvanje hrane (umjesto plastične vrećice i folije za umotavanje), što pruža jedinstven okus i miris hrani.

Donose sreću, ali i nesreću

Kombinacija vitamina, minerala i vlakana ima dokazan učinak na bolje raspoloženje ljudi. U Indiji cvijet banane smatraju svetim. Tokom vjerskih i važnih obreda kao što su vjenčanja, na glavu se stavlja vjenčić napravljen od cvjetova banane jer se vjeruje da će to donijeti sreću mladencima.

Ipak, iako nas usrećuju, moglo bi se reći da donose i nesreću - na primjer, u Velikoj Britaniji se na godinu prijavi oko 300 nesreća uzrokovanih stajanjem na koru banane.

Ne bacajte koru - i ona je korisna

Kora od banane pomaže umiriti iritacije na koži te smanjuje svrbež. Sve što trebate napraviti je izrezati mali dio kore i unutrašnju bijelu stranu utrljati na prištić ili akne. Nakon dva sata utrljajte koru još malo u kožu i bacite je. Nemojte ispirati.

Kora do banane će takođe pomoći bržem zacjeljivanju manjih ogrebotina i posjekotina. Potrebno je samo odrezati manji komad, utrljati u područje kože koje je ogrebano ili porezano, te ponoviti radnju još par puta kroz sat vremena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )