FOTO: Nezavisne.com

Za dinastiju Nemanjić vezuju se počeci stvaranja srpske države u mnogim sferama. Zato i ne čudi da je i najstariji zabilježeni pomen zastave Srbije u vezi sa ovom srednjovijekovnom porodicom.

Naime, sin kralja Vladislava, župan Desa, 1281. godine poslao je delegate iz Kotora u Dubrovnik da vrate stvari iz očeve blagajne koja se tamo nalazila, a u spisak je uključena, između ostalih stvari, i “zastava crvene i plave boje” (“("vexillum unum de zendato rubeo et blavo" – “zastava od platna crvenog i plavog”).

Pošto je kralj Vladislav vladao od 1233. do 1243. a umro poslije 1264. može se zaključiti da je zastava ovog izgleda starija od ovog opisa.

Danas je nepoznato kako su ove boje bile raspoređene. Zastava koja se viđa u obilježavanju srednjovekovnih događaja u Srbiji je horizontalna dvobojka.
Najstariji poznati crtež neke zastave Srbije je na mapi iz 1339. godine koju je napravio Anđelino Dulcert. Zastava je predstavljala carstvo Cara Dušana i bila crveni dvoglavi orao na žutom, prenosi Istorijski zabavnik.

Tek je Sretenjski ustav iz 1835. opisao srpsku zastavu kao trobojku i to u redoslijedu boja – otvoreno crvena, bijela i čelikasto-ugasita.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )