FOTO: BIPOKLUB

Ime bebe je nešto što većina roditelja razmatra mjesecima, a mnogi o istom razmišljaju čak i godinama prije nego što su uopšte uplovili u brak ili saznali da će imati dijete.

Roditelji se pri izboru vode tradicijom, trendovima, ličnim afinitetima, porodičnom “naslijeđu”, ali se uglavnom trude da ime nosi određenu simboliku ili značenje.

Nerijetko se odlučuju i za imena koja nisu srpska, ali imaju lijepa i zanimljiva značenja, ili ih asociraju na nešto što je njima kroz život značilo.

Zanimljivo je recimo da su se kroz srpsku istoriju (prilično daleku) djeci često davala imena koja su imala tužnu ili na neki način tešku simboliku, a ta praksa je danas izumrla. Ipak, u našem narodu su i dalje ostala ukorijenjena neka od tih imena poput Nenad, Mina, Stana, Vlajko, Gorčilo.

Evo spiska starinskih srpskih imena koje nemaju laskavo značenje:

Tugomir/Tugomirka: Ime je nastalo spajanjem riječi tuga i mir, a u prenesenom značenju poručuje da su roditelji željni mira, do te mjere – da su tužni.

Prodan/Prodana: Riječ je o starom slavenosrpskom imenu, koje se davalo dketetu koje je “od Boga dano” kao zamjena za ono starije koje je stradalo.

Jaglika: Ovo ime je bilo namijenjeno novorođenim djevojčicama ukoliko je kuća u žalosti (ako je otac preminuo prije nego što se dijete rodilo, ili majka nije preživjela porođaj…)

Stadija/Stanija/Stanika/Stana/Stanka: Ovo ime dobijale su djevojčice čiji su roditelji priželjkivali da prestanu da dobijaju žensku djecu.

Dostana: Ovo imem davalao se kako bi se zaustavilo rađanje u porodici u kojoj je već bilo dovoljno djece.

Vlasije/Vlajko: Riječ je o imenu grčkog porijekla koje se prevodi kao “strog”, “grub”, “trom”…

Gorčin/Gorčilo: Ovo ime davalo se djeci kako bi ih štitilo od zlih duhova, jer se vjerovalo da oni zaobilaze “gorku” djecu i ne mogu da im naškode.

Mina: Ovo ime nastalo je kao kratka varijanta, tačnije nadimak imena poput Jasmina, Emina, Milena, Vilhemina, Marina, a samo po sebi u srpskom jeziku nema nikakvo značenje (sem eksplozivne naprave).

Nenad: Ovo ime je nastalo da glagola “iznenaditi se”, a davalo se djeci koja su na svijet došli “nenadano”.

Najda/Najdan: Ime je nastalo od korena riječi “nađena”, odnosno od starog glagola “najdena”. Samo ime ima zanimljiv običaj koji ga prati – dijete bi se ostavljalo na putu ili raskrsnici kako bi se porodica spasila uroka. Onda bi “kao slučajno” našli tu dijete, i na taj način prekinuli niz bolesti ili umiranja u porodici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )