FOTO: null

U Bijeljini su danas otvoreni kancelarijski dani ombudsmana za ljudska prava u BiH koji će biti organizovani svakog prvog i trećeg utorka u mjesecu.

Kancelarijski dani ombudsmana održavaće se u prostorijama gradskog Centra za kulturu sa radnim vremenom od 11.00 do 16.00 časova. 

Bijeljina je prvi grad u Republici Srpskoj u kome će građani imati priliku da u mjestu prebavilišta predaju žalbe ombudmanu, čije su kancelarije u Banjaluci i Sarajevu, a najavljeno je da će uskoro kancelarijski dani biti organizovani i u Doboju. 

Početku rada u Bijeljini danas su prisustvovali šef Misije OEBS u BiH DŽonatan Mur, ombudsmani za ljudska prava BiH Jasminka DŽumhur i LJubinko Mitrović, kao i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. 

Na konferenciji za novinare povodom otvaranja Kancelarijskih dana ombudsmana u Bijeljini Mićić je najavio nastavak i intenziviranje dobre saradnje gradske administracije sa OEBS-om i Institucijom ombudsmana, kako bi se unaprijedila zaštita prava građana. 

Mur je rekao da je Bijeljina grad sa puno uspjeha i ukazao na značaj direktnog kontakta građana na terenu sa zaštitnicima ljudskih prava. 

DŽumhurova je istakla da ombudsmani kao "glas naroda" moraju da slušaju šta narod ima da kaže i dodala da je prošle godine najviše žalbi na račun institucija vlasti upućen na rad pravosuđa, gotovo trećina predmeta. 

Ombudsman Mitrović je na konferenciji za novinare rekao da oni rade na osnovu žalbi, ali i po službenoj dužnosti, te da se u BiH realizuje oko 50 odsto preporuka Institucije ombudsmana. 

Prema njegovim riječima, građani su prošle godine podnijeli više od hiljadu žalbi na dužinu trajanja postupaka u pravosuđu, a u jednom slučaju sud u BiH je tek okončao predmet iz 1951. godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )