FOTO: null

Predstavom Vlast po tekstu Branislava Nušića učenici Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini otvorili su večeras drugi festival srednjoškolskih pozorišnih predstava Udahni kulturu.

Organizator jedinog festivala ovog tipa u Republici Srpskoj je gradski Centar za kulturu "Semberija", a ove godine publika će imati priliku da vidi pet predstava u izvođenju srednjoškolaca iz Bijeljine i gostiju iz Zvornika.

Član festivalskog žirija glumac Gavrilo Jovanović najavio je da će najbolja predstava i najbolji glumac i glumica biti nagrađeni putovanjem.

"Cilj festivala jeste promocija amaterske pozorišne umjetnosti i animiranje mladih u kulturnom stvaralaštvu, kao i stvaranje kvalitetne pozorišne publike u gradu", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Centru za kulturu.

On je ocijenio da su predstave koje su prošle i ove godine pripremljene za festival "Udahni kulturu" urađene vrlo kvalitetno i da su dostojne izvođenja u velikim pozorišnim centrima.

Predstave su sa srednjoškolcima pripremili profesori srpskog jezika, koji ističu da je u njihovu pripremu uložen značajan trud, ozbiljan i intenzivan rad, te da sposobnost i talenat mladih treba njegovati i promovisati.

Profesori očekuju da će sve pozorišne predstave nastaviti svoj scenski život i nakon prikazivanja na festivalu u Bijeljini, što bi mladim ljudima bila nagrada za učenje i stvaranje i podstrek za njegovanje pozorišne i kulture uopšte.

Pobjednik prvog festivala je Gimnazija "Filip Višnjić" iz Bijeljine, a njihova prošlogodišnja predstava je nakon premijere odigrana još samo jednom u Sremskoj Mitrovici.

Narednih večeri do 22. aprila nastupiće učenici bijeljinske Ekonomske škole sa predstavom "Fajront", po tekstu Peđe Trajkovića.

Srednja stručna škola u Janji pripremila je predstavu "LJubavno pismo", autor teksta je Kosta Trifković, dok će učenici Gimnazije "Filip Višnjić" u Bijeljini izvesti predstavu "Virus" po tekstu Siniše Kovačevića.

Posljednje festivalske večeri predstavom "Maturanti" po tekstu Zorice Ivanović publici će se predstaviti učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika.

Predstave će biti odigrane u Centru za kulturu "Semberija" sa početkom u 20.00 časova, a cijena ulaznice je dvije KM.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )