FOTO: InfoBijeljina

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, pod sloganom "Pismo = Glava", otvoren je na Beogradskom sajmu, gdje će se posjetiocima do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.

Književnik Milovan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vijekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovijekovnih rukopisa, koliko se procjenjuje da ih je sada u svijetu.

"U svijetu se nalazi bar 5.000 srpskih srednjovekovnih rukopisa", rekao je Vitezović i dodao da je katalog sa 1.000 istraženih rukopisa izložen na štandu "Čigoja štampe". Vitezović je istakao da je riječ o desetogodišnjem projektu i da je plan da ukoliko rukopisi ne budu mogli da se vrate u originalu, da se traže njihove digitalne kopije.

"Pisci Srbije sa naučnim i kulturnim institucijama, uz pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova zatražiće povratak rukopisa. Ali, imajući u vidu egipatsko i grčko iskustvo kada je riječ o vraćanju svjetski značajnih artefakta u matičnu kulturu, mi ćemo tražiti digitalne kopije sa ciljem da se istraže", kazao je Vitezović.

On je ponovio da je plan da se to uradi od 2020. do 2030. godine i da će na jednom od narednih sajmova knjiga u Beogradu biti priređena izložba rukopisnih knjiga.

Egipat počasni gost sajma

U ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma knjiga, prisutne je pozdravio predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, predavač književne kritike, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Кairu i gostujući profesor na Univerzitetu Nindžia u Кini Haitam Al Haj Ali. On je ocjenio da je knjiga putokaz za početak saradnje za dvije zemlje u oblasti kulture, a da je književna razmjena oslonac za izgradnju trajne komunikacije između dva naroda.

Kako je Haitam Al Haj Ali istakao, knjige su ono što spaja ljude i ovih dana Međunarodni sajam knjiga iz Kaira na neki način upoznaje kulturno naslijeđe Srbije na beogradskom sajmu knjiga. Egipat će predstaviti svoju viševijekovnu kulturu i tradiciju, djela naučnika, pisaca, pjesnika i umjetnika, kao i domete u izdavačkoj oblasti. Najavljeno je učešće velikih imena egipatske književne scene, pa će publika moći da čuje i vidi književnicu mlađe generacije Salvu Bakr, književnicu Mai Haled i egiptologa Mamduh el Damatija, poznatog po delima iz oblasti istorije i arheologije. Posjetiocima manifestacije predstaviće se i Muhamed Salmavi, dugogodišnji predsednik egipatske Unije pisaca i autor više od trideset knjiga, kao i spisateljica i novinarka Mansura Ez- Eldin.

Organizatori očekuju veću posetu nego prošle godine

Organizatori očekuju da broj posjetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posjetilo 193.000 ljudi. Najavljeno je da će pored kupovine knjiga posjetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, promocijama knjiga, kao i Festivalu stvaralaštva mladih, na kojem će biti predstavljena djela umjetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Tokom sajma biće obilježene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma biće i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Turske, Кine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Cijena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )