FOTO: null

MOKRA GORA - Dvanaesti međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" otvoren je sinoć na Mećavniku, na Mokroj Gori.

Festival je otvoren prikazom koji su pripremili umjetnici iz Cirkus sfere i u kome su se publici predstavili Sanja Radulović, Ivana Koraksić, Kristina Šormaz, Vojislav Šantić i muzičari članovi "No smoking orkestra". 

Umjetnički direktor festivala Emir Kusturica rekao je, otvarajući "Kustendorf", da ovaj festival ostaje vjeran tome da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobjedničke zastave koje svako malo "zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca". 

Obraćajući se prisutnima ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da je san svakog sela da postane glavni grad. 

"Desilo se da jedan dorf na brdovitom delu Srbije, Kustendorf, već 12 godina u januaru postaje glavni grad, odnosno prestonica filmske umetnosti u celom svetu", istakao je Vukosavljević. 

On je dodao da svjetlo sa Mećavnika već 12 godina osvjetljava ne samo oblast filma, nego i ukupnu kulturu i umjetnost u svijetu na osoben, dragocjen i specifičan način. 

"Kada bismo na globusu nacrtali putanje onih velikih gostiju, važnih i poznatih, ali i svih onih mladih talenata koji su dolazili, ne samo iz Srbije, nego iz celog sveta ovde na Mećavnik, kada bismo nacrtali te linije odakle su oni dolazili, mi bismo na taj način simbolički nacrtali krvotok jedne kulture i krvotok jedne umetnosti", istakao je Vukosavljević. 

Prema njegovim riječima, ovo je mjesto na kome se skupljaju mladi ljudi iz cijelog svijeta da uče od poznatih, velikih i značajnih, "a veliki značaj je da stazama koje su oni utabali dolaze mlade snage, mladi lavovi". 

"San svakog ovog jajeta je da postane živo biće, tako je i san svakog lava da vidi svoje naslednike. Verujem da će svi velikani filmske umetnosti, a prvi među njima i Emir Kusturica kao relativno stari lav, imati razloga da bude zadovoljan kada vidi čopor mladih koje je hranio svojom umetnošću, da ih je svojim trudom okupljao ovde, da bude zadovoljan što on i oni koji idu njegovim putem daju snagu mladim talentima da veruju u sebe i u svoju umetnost", naglasio je Vukosavljević. 

On je poželio Kusturici puno uspjeha i da svjetlo sa Mećavnika obasjava i srpsku i svjetsku kulturu u godinama koje dolaze. 

Kusturica je na otvaranju festivala uručio "Nagradu za buduće filmove" slavnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Slavku Štimcu. 

Kusturica je rekao da je Štimac jedinstvena pojava u svijetu filma. 

"Nikada i niko toliko naš nije tako direktno izražavao emociju kao Slavko i nikada niko nije govorio jezik koji kombinuje sve verzije jezika sa Balkana", naveo je Kusturica. 

Prema njegovim riječima, takav je još bio jedino Pavle Vuisić. 

"NJih dvojica izgovaraju replike bez greške. Slavko virtuozno unosi lakoću u svaki objektiv. Ovo je divna prilika da mu zahvalim za mnoštvo filmova i da se nadam da ćemo napraviti još jedan zajedno. Zbog ovih i mnogih drugih stvari, čestitam mu na nagradi", istakao je Kusturica. 

Zahvaljujući za nagradu, Štimac je rekao da sprema buduće filmove, a da Kusturici želi puno filmova i da ovaj jedinstveni festival traje. 

"Hvala vam. Čast mi je. Svima nama prija kada dobijemo neko priznanje, ali kada ono dođe od nekoga ko je iz vaše profesije i veliki majstor svog zanata, onda je to posebno zadovoljstvo", dodao je Štimac. 

Nakon svečanog otvaranja, publici je prikazan novi film Emira Kusturice "Pepe - Uzvišeni život", koji prikazuje posljednja dva dana predsjedničkog mandata bivšeg predsjednika Urugvaja Hozea Muhike, a nakon filma, najavljena je i radionica sa Kusturicom. 

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i grupa "TNSO". 

Festival se završava 16. januara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )