FOTO: null

Sarajevo - Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću iz ambasade BiH u Hagu stigla je otvorena koverta sa pismom iz Međunarodnog suda pravde, a povodom ovog skandala Ministarstvo inostranih poslova (MIP) pokrenulo je istragu.

Sud je prije nekoliko dana putem ove ambasade poslao odvojena pisma trojici članova Predsjedništva i ona su juče stigla u MIP u Sarajevu.

Iako je Ivanić izričito naredio ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da se koverta adresirana na njega ne otvara zbog "nedostatka povjerenja", upravo je ta koverta jedina i bila neovlašćeno otvorena.

"Glas Srpske" saznaje da je juče po dostavi pisama iz MIP-a u Predsjedništvo na pisarnici, gdje rade isključivo Bošnjaci, otvorena koverta adresirana i na bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića kako bi se prikrio skandal sa otvaranjem Ivanićevog pisma u Hagu.

Interesantno je da je u ponedjeljak uveče Izetbegović prvi saopštio sadržaj pisma, iako su ona tek danas stigla u Predsjedništvo.

- To su  uradili bošnjački kadrovi po nalogu Izetbegovića. Znaju da tu imaju zaštitu i da neće biti kažnjeni, kao što nisu bili sankcionisani ni za otvaranje Ivanićevog pisma

prošle godine - rekao nam je izvor iz Predsjedništva.

Ivanić je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je sasvim jasno da je Izetbegović dobio njegovo otvoreno pismo, što je ocijenio skandaloznim i nedopustivim.

- Izetbegović je obavijestio javnost o tome šta je u pismu, a jedino moja koverta je otvorena. Šta mislite gdje je to bilo? Sigurno nije u letu i ne vjerujem da je to DHL uradio. Eto do čega dovodi paralelizam u radu institucija BiH i njihova zloupotreba. Ovo je silovanje Srba i srpskog naroda u institucijama BiH - rekao je Ivanić.

Naglasio je da ovakve stvari prelaze liniju normalnosti i da bi time trebalo da se bave istražni organi. Komentarišući navode da je iz Haga stiglo otvoreno i Izetbegovićevo pismo, kazao je da postoje dokazi, snimci i fotografije da je samo njegovo pismo bilo otvoreno.

- Sačekaću istragu MIP-a i, ako se ispostavi da su tačne moje pretpostavke da je pismo adresirano na mene otvoreno u ambasadi u Hagu, zatražiću opoziv ambasadorke - istakao je Ivanić.

Naglasio je da u pismu ukratko piše da treba pojasniti status bivšeg agenta BiH pred tim sudom Sakiba Softića koji je mimo Predsjedništva, na Izetbegovićev zahtjev, predao sudu u Hagu zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- To sam očekivao i to je jedino logično. Izetbegović je predao pismo u kojem se pozivao na raniju odluku o imenovanju Softića, a očito je da to sudu nije dovoljno. Jasno je da će ovo pasti na prvom koraku - dodao je Ivanić.

Istakao je da sumnja da je moguće naći zajednički stav u Predsjedništvu o ovom pitanju.

- Izetbegović i ja ne možemo imati isti stav i ne vidim koji je kompromis moguć. S obzirom na to da rok za dostavljanje mišljenja ističe 2. marta u 18 časova, svoj odgovor sam napisao. Naveo sam da je Softiću mandat okončan 2007. godine donošenjem presude - rekao je Ivanić i dodao da će taj odgovor danas posebnim automobilom i sa posebnim izaslanikom biti proslijeđeno u Hag.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak naložio je pokretanje internih procedura utvrđivanja odgovornosti zaposlenih u Ministarstvu i ambasadi BiH u Hagu u vezi sa uočenim nepravilnostima u postupanju sa poštom adresiranom na Predsjedništvo BiH. 

Službeni list

"Glasu Srpske" su u "Službenom listu BiH" potvrdili da odluka Predsjedništva BiH iz 2002. godine o imenovanju Softića za agenta BiH nikada nije objavljena već je, kako je u njoj navedeno, stupila na snagu danom donošenja.

U Predsjedništvu nisu mogli da preciziraju da li je odluka morala da bude objavljena ili ne, s obzirom na to da postoje akti Predsjedništva čije objavljivanje nije obavezno.

- Riječ je o veoma važnom dokumentu pa bi bilo logično da je morao da bude objavljen - kazao je naš sagovornik u Predsjedništvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )