FOTO: RTRS

Srpski pisac i likovni kritičar jevrejskog porijekla Oto Bihalji Merin /1904-1993/, koji je sa bratom Pavlom 1928. godine osnovao izdavačku kuću "Nolit" i uređivao književno-politički časopis "Nova literatura", umro je na današnji dan 1993. godine.

Zbog procesa ljevičaru i komunisti Otokaru Keršovaniju, Merin je bio prinuđen da emigrira i u Njemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca "Linkskurve" /Lijevo skretanje/.

Kao aktivni antifašista, Oto Bihalji Merin je 1933. godine u Parizu osnovao Institut za borbu protiv fašizma, a 1936. otišao u Španiju, gdje se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka.

Merin je likovnim i književnim studijama znatno doprinio tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva.

Napisao je roman "Doviđenja u oktobru", te eseje i umjetničku kritiku: "Osvajanje neba", "Misli i boje", "Susreti sa mojim vremenom", "Јugoslovenska skulptura dvadesetog veka", "Graditelji moderne misli", "Naivna slika sveta", "Prodori moderne umetnosti", "Kraj umetnosti u doba nauke?", "Maske sveta" i "Revizija umetnosti".

Kada je počeo Drugi svjetski rat, vratio se u Kraljevinu Јugoslaviju 1941. godine. Završio je u ratnom zarobljeništvu kao oficir. Nakon rata, vratio se u Beograd, gdje je živio do smrti 1993. godine.

Oto Bihalji Merin zaslužan je za popularizaciju moderne i naivne umjetnosti i slikarstva u Јugoslaviji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )