FOTO: null

Bijeljinski „Duvan“ otkupio je do sada 130 tona duvana od semberskih proizvođača. Do kraja sezone proizvodnje i otkupa ostalo je još oko mjesec dana, ali već sada je jasno da će otkup biti znatno manji od planiranih 360 tona, rekao je za poslovni portal „

„Imali smo veliki podbačaj u proizvodnji i otkupu duvana, kako zbog vremenskih uslova, tako i zbog neadekvatne otkupne cijene duvana, koja nije bila stimulativna za proizvođače duvana, te su se mnogi preorjentisali na crno tržište“, kaže Mihajlović.

Firma „Duvan“ je obradila i 25 tona duvana proizvedenih u vlastitoj režiji.

Mihajlović kaže da će uzgajivači duvana u Semberiji ovih dana, posredstvom Agrarnog fonda Bijeljina, naplatiti podsticaje, odnosno premije za proizvedeni duvan u 2014. godini, u ukupnom iznosu od oko 25.000 KM.

U toku je i isplata oko 110.000 KM na ime osiguranja za duvan oštećen u elementarnim nepogodama tokom jula, od „Dunav osiguranja“.

On kaže da je u toku izmjena Zakona o duvanu Republike Srpske, te da će novi zakon uvažiti opravdane zahtjeve proizvođača i obrađivača duvana, te da će nakon izmjene zakona uslovi za proizvodnju duvana na području Republike Srpske biti mnogo povoljniji nego što su bili do sada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )