FOTO: Telegraf.rs

Grupa studenata i njihov profesor sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku (UNAM) otkrili su novu vrstu violin pauka u Meksičkoj dolini, kome su dali ime "Loxosceles tenochtitlan" ovaj pauk jede ljudsko meso.

Pauk je ime dobio kao omaž drevnoj prestonici actečkog carstva, gradu Tenočtitlan prenosi iflscience.com.

Paukovi koji pripadaju ovoj vrsti nazvani su violina paucima zbog šare na leđima koja podsjeća na ovaj instrument. Od 140 vrsta koje postoje u svijetu, u Meksiku obitava bar njih 40.

Ugriz violina pauka nije fatalan, ali može da izazove mnogo problema i traži medicinsku njegu. Počinje kao otok koji ne boli mnogo, menja boje iz purpurne u pink.

Lako može da se pomiješa sa infekcijom kože. Međutim, mnogi pauci koji pripadaju ovoj vrsti imaju moćne otrove koji razaraju tkivo, od kojih meso trune, što je proces koji se naučno zove nekroza. Koncentracija otrova može da varira, ali naučnici sumnjaju da većina, ako ne i sve vrste imaju ovaj otrov.

Rana na koži može da se održi i nekoliko meseci. Ozbiljne bolesti i smrt su rijetki, ali ponekad može da bude potrebna i intervencija plastičnog hirurga.

Kritično može da bude prva 24 sata, ponekad i do 48 sati, kada počinju da se vide efekti ujeda. Violina paukova ima u prašnjavim podrumima, skladištima i svuda gdje ima mnogo pukotina u koje mogu da se zavuku. Dobra vijest je da ova vrsta izbjegava ljude, pa otud i drugi naziv za njih, pauk usamljenik.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )