FOTO: Index.hr

Astrofizičari su otkrili crnu rupu koja je 3,4 puta masivnija od Sunca. Udaljena je od Zemlje blizu 10.000 svjetlosnih godina, gdje orbitira oko džinovske zvijezde otprilike jednom u 83 dana, piše „Nju sajentist“.

Naučnici su otkrili do sada najmanju stabilnu crnu rupu, a s obzirom na to da je takve crne rupe teško opaziti, hrvatski fizičar Dario Hrupec, docent na Odeljenju za fiziku Univerziteta u Osijeku, objasnio je koliko su one opasne i mogu li nas iznenada progutati, odnosno bez upozorenja uništiti cijeli Sunčev sistem.

S obzirom na to da crnih rupa te veličine u svemiru ima u razmjerno velikom broju, ali ih je jako teško uočiti, Dario Hrupec je objasnio predstavlja li nam takav svemirski fenomen ozbiljnu prijetnju.

Hrupec kaže kako nas supermasivne crne rupe mogu uništiti, ali one su predaleko, a male, koje bi mogao da stvori Veliki hadronski sudarač (mada do sada nije) ili kosmički vazduh vrlo visoke energije koja upada u atmosferu, bile bi previše nestabilne i brzo bi se raspale u blesku visokoenergijskog gama-zračenja, prenosi „Nacionalna geografija“.

Dario Hrupec objasnio je šta bi se dogodilo kada bismo se približili crnoj rupi zvezdane mase. Naime, velike crne rupe, zvezdanih masa ili veće, stabilne su. One mogu da progutaju cijelu planetu ili čak cijelu zvijezdu, ali ne na daljinu, s drugog kraja svemira.

Da bi objekat završio u crnoj rupi mora najprije da dođe vrlo blizu nje, objasnio je Hrupec. Kad bi se, recimo, Sunce pretvorilo u crnu rupu mase Sunca (što se neće dogoditi), planete ne bi završile u toj crnoj rupi nego bi nastavile da se gibaju po svojim putanjama isto kao i prije.

"Ova novootkrivena crna rupa ima više masa Sunca, dakle ona nije toliko mala. Odnosno, mala je u tom smislu da nas ne može uvući kao supermasivna crna rupa koja zna da bude velika kao čitav naš Sunčev sistem."

Ono što je pozitivno kod supermasivnih crnih rupa jeste da njih lako primijetimo jer izazivaju, zbog svoje mase, vrlo uočljive učinke. Crne rupe koje su zvjezdanih masa su toliko malih razmjera da ih jako teško možemo spaziti u drugoj galaksiji.

One su malene tačke koje oko sebe deformišu svjetlost, ali u tako maloj mjeri da mi to sada ne možemo razlučiti. Kada bismo im prišli, ili one nama, dovoljno blizu, onda bismo vidjeli da se oko njih deformiše prostor i da se tijela u njihovoj blizini drugačije pomjeraju“, rekao je Hrupec.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )