FOTO: null

Naučnici su prvi put uspjeli da odrede izvor misterioznih radio-signala (FRB) koji kopkaju astronome još od 2007. godine, kada su detektovani.

Ipak, od tog vremena signal je uhvaćen samo 17 puta, što predstavlja otežavajuću okolnost kada se želi odrediti njegov izvor. Svaki od 17 detektovanih signala trajao je nekoliko milisekundi uz emitovanje energije koju naše Sunce proizvede u 10.000 godina. 

Stručnjaci dugo nisu bili sigurni šta je njihov uzrok. Od spekulativnog nadanja da je riječ o vanzemaljskoj civilizaciji pa do sudara zvijezda, na stolu su bile mnoge neobične opcije. Da bi se došlo do prave prirode signala, prvo je bilo potrebno odrediti udaljenost nepoznatog izvora. 

Koristeći australijski teleskop Parks koji je pronašao “odjek” signala, te uz pomoć 8,2-metarskog teleskopa Subaru sa Havaja, naučnici su zaključili da se izvor nalazi na oko šest milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, u eliptičnoj galaksiji za koju se smatra da je izuzetno stara. 

Astronom Ivan Kin iz britanske opservatorije “Džodrel Benk” posljednji put je detektovao signal 18. aprila 2015. godine. 

On ne vjeruje da je signal trag vanzemaljske civilizacije, a pretpostavlja da je riječ o sudaru dvije neutronske zvijezde koje su prije kataklizme činile binarni sistem orbitirajući jedna oko druge. Takođe, Kin isključuje mogućnost eksplozije supernove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )