FOTO: null

Voćnjak jabuka, površine oko 2,5 hektara, vlasništvo Žarka(69) i njegovog sina Gorana Živkovića iz Ostojićeva potpuno je uništen nakon majskih poplava. Ovogodišnji rod je propao, a voćke su se u međuvremenu osušile. Procijenjena šteta, samo izgubljenog ro

Međutim, šteta zbog uništenog voćnjaka, najvećeg u ovom dijelu Semberije, praktično je neprocjenjiva, jer ukoliko Živkovići odluče da podignu novi voćnjak, treba da prođe najmanje pet godina da bi ponovo mogli očekivati rod jabuke.

Žarko kaže da je šteta na voćnjaku totalna, jer stabla treba vaditi i čistiti zemljište za pripremu nove sadnje.

Voda je na ovom području bila visoka oko dva i po metra. Oko četiri hiljade stabala je osušeno, od čega oko 1.000 stabala starosti jedanaest godina, oko hiljadu stabala starih osam i 2.000 stabala starosti oko šest godina“, kaže Žarko Živković.

Bio je to relativno mlad voćnjak, u punoj snazi. U izgradnju hladnjače Živkovići su investirali oko 60.000 KM. Nabavili su desetak priključnih mašina koje sada ničemu ne služe. Žarko kaže, mogu u sve to sada „samo gledati i plakati“, a svojevremeno su po sedam – osam tona jabuke sedmično plasirao na sarajevsko tržište i na bijeljinsku pijacu.

Imali su Živkovići u uništenom voćnjaku četiri sorte jabuka, „zlatni delišes“, „idared“, „jonagold“ i „Granny Smit“. Kažu da su im poplave pričinile neprocjenjivu štetu, jer kada bi sabrali sve ono što su izgubili u poplavama, od stvari u kući, žitarice, jabuke i druge vrijedne stvari, slobodno bi mogli reći da šteta na njihovom imanju iznosi i do milion maraka.

Još jedan manji voćnjak na imanju Živkovića, pod šljivom, oko petsto stabala, takođe se osušio. Živkovići kažu da im samo za vađenje sasušenih stabala i čišćenje parcela treba oko 30.000 KM.

Nikakvu nadoknadu štete za uništeni voćnjak još uvijek nisu dobili. Imaju obećanje od Ministarstva poljoprivrede, ali još uvijek čekaju republičku komisiju koja treba da utvrdi razmjere ove štete. Za podizanje novog voćnjaka treba obezbijediti ogromna sredstva, počevši od sadnica, stubova, sistema za navodnjavanje. Planirali su bili i stavljanje zaštitnih mreža, ali ih je majska poplava i u tome preduhitrila.

Voćnjak porodice Živković bio je po površini jedan od najvećih voćnjaka jabuke u ovom dijelu Semberije. Ništa bolje nisu prošli ni vlasnici manjih voćnjaka, kao što je Jovica Perić iz Ostojićeva, kome je uništeno oko hektar voćnjaka, Ljubomir Kandić, koji je imao voćnjak na površini od pola hektara, Milivoje Kandić, koji je imao zasade lješnjaka i kruške. Svi oni očekuju bilo kakvu pomoć od nadležnih gradskih i republičkih institucija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )