FOTO: null

Iz javnog emitera Republike Srpske, RTRS, oštro su osudili navode BHRT o razlozima najavljene obustave emitovanja programa od 30. juna, usled milionskih dugovanja entitetskih emitera

Naime, pre dva dana Upravni odbor BHRT izašao je u javnost sa podacima u vezi sa međusobnim potraživanjima javnih servisa, navodeći da trenutni dug entitetskih emitera iznosi 25 miliona KM i to - Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio-televizije RS 8,8 miliona KM.

Generalni direktor RTRS Draško Milinović postavlja pitanje kako su entitetski emiteri opstali, kad imaju duplo manje prihode od BHRT, odnosno gde je ovaj javni servis utrošio novac.

- Na nivou BiH, Radio-televizija RS i RTV FBiH gledaniji su od BHRT sa mnogostruko boljim sadržajima i to dovoljno govori kakav je to javni emiter. Kad tome dodamo i opstrukcije iz Upravnog odbora BHRT u vezi sa novim modelom naplate RTV takse, ne čudi da su sami sebe doveli u ovakvo stanje, jer je sve predloge za poboljšanje ukupne situacije sva tri javna emitera koji su dolazili od RTRS i FTV blokirao isti taj Upravni odbor BHRT - istakao je Draško Milinović.

On je naglasio da su predstavnici BHRT inscenirali sopstvenu opstrukciju, kako bi sa sebe skinuli odgovornost neprofesionalnog poslovanja i lošeg sprovođenja zakona o RTV sistemu.

- Mi čak mislimo da entitetski emiteri imaju ogromna potraživanja od BHRT. Da su se držali zakona i plasirali određene sadržaje, danas bi sve bilo u redu. Imamo i mi problema u poslovanju, ali to nije ni blizu alarmantnog, a imamo duplo niže prihode. Zahtevaćemo, kroz sednice odbora sistema, ali i inicijativu entitetskih emitera, dopune i izmene zakona o RTV sistemu, kako bi se postigla određena likvidnost i opstanak servisa - dodao je Milinović.

NEIZVESNI PRENOSI

MILINOVIĆ je naveo još i to da su neizvesni nadolazeći prenosi Evropskog prvenstva u fudbalu i Olimpijade u Brazilu i da je ovaj problem u nadležnosti Evropske radiodifuzne unije, koja će odlučiti o tome da li će BiH imati priliku da gleda ove kontinentalnu, odnosno planetarnu smotru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )