FOTO: null

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, te od svih nadležnih organa u BiH zatražio da hitno utvrde počinioce, kao i odgovornost svih lica u skladu sa njihovim nadležnostima.

U zaključcima u vezi sa napadom na premijera Srbije, koje je večeras usvojio Predstavnički dom, izražava se duboko žaljenje što je predsjednik Vlade Srbije doveden u takvu situaciju i upućuje izvinjenje Vučiću, uz nadu da sve što se desilo neće izazvati posljedice na odnose dvije zemlje.

Ove zaključke usvojio je i Dom naroda na sjednici održanoj 15. jula.

Predlagač ove tačke dnevnog reda bila je šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević.

Kada je riječ o o upućivanju pisma grupe poslanika generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predsjedniku Parlamenta Kanade povodom rezolucije o Srebrenici, usvojen je zaključak da Kolegijum Doma obavijesti generalnog sekretara UN da je riječ o ličnom stavu 25 poslanika, a ne cijelog Predstavničkog doma.

Predstavnički dom usvojio je i zaključke Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o informaciji Savjeta ministara BiH o terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila i akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom "Ruben".

Zaključcima se Ministarstvo bezbjednosti BiH zadužuje da Savjetu ministara BiH i parlamentu BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija.

Komisija predlaže da ovo ministarstvo što prije sačini prijedlog nove strategije za borbu protiv terorizma, kojom će biti određen opšti okvir djelovanja BiH i njenih institucija u borbi protiv terorizma.

Jednim od zaključaka zatraženo je da Ministarstvo bezbjednosti BiH sačini cjelovitu informaciju o svim do sada izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj saradnji policijskih agencija i njihovoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima.

Komisija predlaže da budu zadužene sve institucije BiH da u svom radu i postupanju poštuju osnovna ljudska prava i slobode propisane Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama.

Zaključkom Komisije za odbranu i bezbjednost pozvani su Visoki sudski i tužilački savjet BiH i Ombudsman BiH da sagledaju aktivnosti svih sudova i tužilaštava u svim provedenim policijskim akcijama, a u vezi sa kršenjem ljudskih prava.

Komisija predlaže da se mediji pridruže borbi protiv terorizma tako što će svojim prilozima o terorističkim aktivnostima, a s ciljem prevencije govora mržnje i podsticanja na terorizam, posebno u komentarima na portalima, poštovati princip odgovornosti i objektivnosti informisanja, te da se uključe u edukaciju stanovništva o tome šta su terorizam i borba protiv terorizma.

Na sjednici je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa ukidanje naknada zaposlenima u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima, te drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Usvojena je Okvirna saobraćajna politika BiH za period od 2015. do 2030. godine koju je predložilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH i izvještaji o radu više parlamentarnih komisija.

Nije usvojen Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a u 2014. godini, te nije primljen k znanju finansijski plan BHRT-a za 2015. godinu, zbog nedostatka entitetske većine iz Republike Srpske.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratifikovanje Sporazuma o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Glasanjem o ovim tačkama dnevnog reda završena je sjednica Predstavničkom doma.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )