FOTO: null

Centar za kulturu „Semberija“ danas je bio mjesto na kojem su se preplitali tradicija, kultura, gastronomija i istorija nacionalnih manjina u BiH u izvođenju učenika osnovnih škola na području Grada Bijeljina i opština Ugljevik i Lopare na 9. Regionalnom takmičenju „Upoznajmo se - nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini“.

- Ove godine takmičenje obilježava jubilej, jer se simbolično zatvara krug cijele jedne generacije učenika 18 osnovnih škola, koja je praktično odrasla uz ovaj projekat. Prema Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH živi 17 manjina. Ovo takmičenje je dio nastojanja ne samo da se zaštiti njihova kultura i posebnost, nego i da jedni druge bolje upoznamo, više poštujemo i uvažavamo - navela je jedan od članova žirija Ankica Todorović.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo 13 škola iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

- Današnje takmičenje je još jedan pokazatelj da je Bijeljina primjer tolarantne sredine. Različitosti uvijek treba da budu nešto što nas spaja, a ne razdvaja, da tražimo u njima bogatstvo i njegujemo kod naše djece toleranciju i dobrotu, kao snagu i mudrost za bolju budućnost - poručio je šef kabineta Gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić, koji je otvorio takmičenje.

Predsjednik Saveza nacioalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover podsjetio je da se ovaj projekat proširio iz Bijeljine i na Prnjavor i Prijedor.

- Pobjednici sa svih ovih takmičenja učestvovaće na republičkom takmičenju koje očekujemo da ćemo organizovati u Trebinju - izrazio je očekivanje Rover.
Na svom početku, 2010. godine, osamnaest direktora škola iz opština Bijeljina, Ugljevik i Lopare dogovorili su se da, u saradnji sa Kancelarijom OEBS u Bijeljini, za učenike osmih razreda organizuju školska takmičenja/kvizove koji bi se bazirali na sadržajima udžbenika o nacionalnim manjinama u BiH. Ova ideja se ubrzo proširila i, oplemenjena kreativnim elementima, prerasla je u regionalno takmičenje učenika na kojem svaka škola predstavlja jednu nacionalnu manjinu.

Načelnici opština Bijeljina, Ugljevik i Lopare su podržali ovu ideju i zajedno sa predsjednikom Regionalnog Aktiva direktora osnovnih škola 2012. godine, potpisali Protokol o saradnji u promovisanju kulture nacionalnih manjina u BiH. Tim činom, ove tri lokalne zajednice i 18 osnovnih škola su preuzele na sebe organizaciju ovog takmičenja, koje je jedinstveno u Republici Srpskoj i BiH. 

Na ovogodišnjem takmičenju Slovence su predstavili učenici OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, OŠ „Meša Selimović“ iz Janje predstavila je jevrejsku nacionalnu manjinu,Crnogorce su predstavili učenici OŠ „Petar Kočić“ Brodac, Poljaci su bili učenici iz OŠ „Sveti Sava“ iz Crnjelova, OŠ „Stevan Nemanja“ iz Dragaljevca predstavila je romske običaje, Rusine su glumili učenici OŠ „Knez Ivo od Semberije", OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina predstavila je rumunsku nacionalnu manjinu, albansku manjinu predstavili su učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine, Makedonce OŠ „Dositej Obradović“ Suvo Polje, Nijemce učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zabrđa, Ruse učenici OŠ „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika, ukrajinsku manjinu učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Lopara, dok su mađarsku nacionalnu manjinu prestavili osnovci škole „Dositej Obradović“ Koraj.

Po ocjeni žirija, najbolji na ovogodišnjem takmičenju bili su učenici  OŠ „Knez Ivo od Semberije" koji su predstavili rusinsku nacionalnu manjinu, drugo mjesto učenici OŠ „Meša Selimović“ iz Janje koji su predstavili jevrejsku nacionalnu manjinu, a treće mjesto učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Crnjelova koji su predstavili Poljake.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )