FOTO: null

BIJELJINA, / - U Bijeljini je osnovano novo Pčelarsko udruženje "Bijeljina", čiji je cilj okupljanje što većeg broja mladih pčelara, unaprijeđenje poslovanja, brendiranje i izvoz na druga tržišta.

Jedan od inicijatora osnivanja novog udruženja Gavro Stjepanović rekao je Srni da je u Udruženju okupljeno desetak ozbiljnih pčelara, kojima se svakoga dana pridružuju novi članovi profesionalci. 

Predsjednik Udruženja pčelara "Bijeljina" Đorđe Jevtić naveo je da Semberija po broju pčelara, košnica, ali i sa tri medonosne paše, zaslužuje da ima udruženje koje će okupiti ozbiljne pčelare. 

"Želimo pčelare koji će raditi u interesu pčelarstva i na zaštiti pčelara. Cilj je i da okupimo što više mladih i da ih podstičemo da se bave pčelarstvom", istakao je Jevtić. 

On je naglasio da pčelari iz Bijeljine imaju priliku da brendiraju med, ali da brendiranje košta mnogo, zbog čega bi subvencije lokalne zajednice i nadležnih na republičkom nivou mogle da budu veće i redovnije. 

"U Udruženju ćemo nastojati da se kvalitetom domaćeg meda odupremo uticaju prekomjernog uvoza meda sumnjivog kvaliteta. Pčelari ovih krajeva svake godine polažu nadu u bagremovu, šumsku i lipovu pašu. Potencijali za unapređenje pčelarstva su na dohvat ruke i trebalo bi ih iskoristiti", rekao je Jevtić. 

U novoosnovanom udruženju pčelara u Bijeljini kažu da će ubuduće redovno biti organizovana edukativna predavanja za pčelare, kako bi održali pčelinja društva i širili posao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )