FOTO: null

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o održavanju zgrada, usvojenog u Narodnoj skupštini Republike Srpske u oktobru 2011. godine, u Bijeljini je preregistrovano 250 zajednica etažnih vlasnika (ZEV) i registrovano oko 40 novih zajednica.

Trenutno oko 80 odsto ZEV uspješno funkcioniše i ispunjava zakonom predviđene obaveze, dok jedna petina zajednica ne uspijeva da usaglasi svoje odluke i ispuni obaveze, što u najvećoj mjeri zavisi od volje vlasnika stambenih i poslovnih prostora u zgradama da sačuvaju zajednički prostor i učine ga funkcionalnim, bezbjednim i ljepšim.

Novim Zakonom je, umjesto ranije odluke o osnivanju ZEV, propisano potpisivanje ugovora kojim etažni vlasnici osnivaju ZEV, za šta je potreban pristanak najmanje 51 odsto etažnih vlasnika.

Između ostalog, ZEV je nadležna za obezbjeđenje sredstava za održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade i druge troškove upravljanja zgradom.

Troškove investicionog i hitnog održavanja snose etažni vlasnici, srazmjerno površini zgrade u njihovom vlasništvu, osim ako ugovorom nije drugačije određeno, odnosno, dužni su, kao akontaciju za troškove održavanja, poboljšanja kvaliteta zgrade i stvaranje zajedničke rezerve da izdvajaju 0,2 konvertibilne marke po kvadratnom metru korisne površine.

Vlasnici poslovnih prostora i stanova u kojima se obavlja poslovna djelatnost plaćaju dvostruko veću akontaciju. S obzirom da zajednice etažnih vlasnika funkcionišu kao pravna lica, etažni vlasnici jednom godišnje moraju uraditi završni račun i prekontrolisati finansijsko poslovanje.

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine apeluje na zajednice etažnih vlasnika da što prije obave postupak preregistracije, odnosno, registracije, jer se u zgradama u kojima je osnovana ZEV mnogo jednostavnije sprovodi ne samo održavanje zgrada, nego se lakše ostvaruju i prihodi, s obzirom da se zajedničke prostorije zgrade mogu izdavati pod zakup, a fasade se mogu ustupiti za postavljanje reklama.

Pri tome, za postavljanje reklama na fasadama neophodna je saglasnost Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine koje od oglašivača naplaćuje 50 odsto iznosa utvrđenog za oglašavanje na takvim površinama, a za reklame veće od tri kvadratna metra, osim saglasnosti ZEV, oglašivači moraju da obezbijede i lokacijske uslove.

Takođe, na osnovu odluke koju je donijela gradska Skupština, zajednice etažnih vlasnika prilikom obnavljanja fasade mogu računati na podršku iz gradskog budžeta u iznosu od 30 odsto sredstava, pod uslovom da je sprovedena procedura objavljivanja javne nabavke i izbor najpovoljnijeg od najmanje tri prijavljena ponuđača za izvršenje ovog posla.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )