FOTO: Nezavisne.com

Harizmatični glumci, srceparajuća ljubavna priča smještena u turbulentni istorijski period, odlični dijalozi, revolucionarna filmska psovka (Frankly, my dear, I don't give a damn), vrhunski kostimi i scenografija, raskošna produkcija, učinili su epopeju "Prohujalo s vihorom" jednim od najvećih filmova svih vremena.

Prije tačno osam decenija, 15. decembra, oko 300.000 ljudi okupilo se na ulicama Atlante kako bi dočekali filmske zvijezde koje su u limuzinama sa aerodroma dolazile pred bioskop "Loew's Grand Theatre" na premijeru filma, prenose Novosti. 
 
Bio je to pravi mali filmski praznik. Crvenim tepihom, ruku pod ruku, šetao je jedan od najvoljenijih filmskih parova, Vivijen Li i Klerk Gejbl, potom šarmantna Olivija de Hevilend i njen filmski suprug Lesli Hauard, reditelj Viktor Fleming, članovi ekipe, ali ne i Heti Mekdenijel, prva Afroamerikanka koja je nominovana, a zatim i osvojila Oskar za ulogu dadilje Mami.
 
"Osnovni razlog dugovječnosti filma 'Prohujalo sa vihorom' je njegova glavna junakinja. Tvrdoglava, zajedljiva, na momente i zlobna, ali i samosvjesna, hrabra, neustrašiva dok se bori za svoju voljenu Taru, a potom i za ljubav svog muža, Skarlet je postala ikona ranog feminističkog pokreta", smatra kritičarka Moli Haskel.
Remek-djelo svjetske kinematografije nastalo je na osnovu bestseler romana Margaret Mičel. U ovom filmu ni na čemu se nije štedjelo: honorari su bili enormni, produkcija spektakularna, snimanje više puta prekidano i nastavljano, promijenjena tri reditelja, a sve to "začinjeno" spektakularnom premijerom. 
 
Osim što je jedan od najčuvenijih i najvoljenijih filmova, kad se prevede u današnje parametre, "Prohujalo s vihorom" je i film sa najvećom zaradom u istoriji - oko 3,2 milijarde dolara.
 
Iako je bila prva Afroamerikanka koja je dobila Oskar za ulogu dadilje Mami, Heti Mekdanijel nije osjetila euforiju oko ovog filma. Nije joj bilo dozvoljeno da prisustvuje veličanstvenoj premijeri, a na ceremoniji dodjele u Los Anđelesu bila je skrajnuta i ponižena. Moćne filmadžije nisu joj dozvolile da sjedi pored kolega iz filma, već su je smjestile za mali sto u zadnjem dijelu dvorane, a bilo joj je zabranjeno da prisustvuje i zabavi poslije dodjele Oskara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )