FOTO: null

Banjaluka - Produžetak roka i jeftinije ljekarsko uvjerenje za oružni list nisu motivisali vlasnike oružja u Republici Srpskoj da produže svoje dozvole, zbog čega rizikuju da ostanu bez pištolja i revolvera.

Stanovnicima RS ostalo je još samo mjesec da dobiju validne dozvole za oružje, a ukoliko to ne učine, osim zaštitne mjere oduzimanja oružja, kako kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, očekuje ih i kazna od 1.200 do 1.500 KM.

Prvobitni rok za zamjenu oružnih listova bio je kraj prošle godine, međutim, na zahtjev stanovnika, koji nisu uspjeli da izvrše svoju zakonsku obavezu na vrijeme, šansu za to dobili su do 30. juna.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirne Miljanović, podatak sa terena govori da je odziv za legalizaciju oružja veoma slab.

- Zbog toga još jednom pozivam sve stanovnike RS da izvrše svoju zakonsku obavezu. Zahtjev za zamjenu oružnih listova mogu predati i oni koji su oružje predali prošle godine i na taj način vratiti ga nazad - rekla je Miljanovićeva.

Kako bi koliko-toliko olakšali legalizaciju oružja, Zavod za medicinu rada i sporta RS snizio je i cijenu ljekarskog uvjerenja za 20 maraka. Uprkos tome, po ljekarsko uvjerenje za oružne listove, kaže direktorica Zavoda Mira Popović, dnevno u prosjeku dođu dvije osobe.

- Iako se približava krajnji rok, gužve nema, dok nas je krajem prošle godine svako jutro pred vratima čekalo najmanje 200 duša - rekla je Popovićeva.

Oružni list za oružje za ličnu bezbjednost izdaje se sa rokom važenja od deset godina, osim za osobe starije od 65 godina kojima se oružni list izdaje trajno. Uz zahtjev za izdavanje oružnog lista potrebno je priložiti dokaz o porijeklu oružja, dokaz o uplaćenoj taksi za rješavanje zahtjeva u iznosu od 30 KM, dokaz o uplati naknade za obrazac oružnog lista od 20 maraka, te ljekarsko uvjerenje.

Novi Zakon o oružju i municiji RS stupio je na snagu u aprilu 2016, a samo godinu ranije oduzeto je 22 kilograma eksploziva, 305 pušaka i 83 pištolja, kao i 891 komad minsko-eksplozivnih sredstava i 32.543 komada municije.

Oružni list

Prema Zakonu o oružju i municiji RS, oružni list je isprava na osnovu koje se drži i nosi oružje, a u kome su navedeni podaci o oružju i njegovom vlasniku.

Do kraja prošle godine Ministarstvu unutrašnjih poslova RS podneseno je 21.827 zahtjeva za zamjenu isteklog oružnog lista.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )