FOTO: null

Sarajevo - Tužilaštvo BiH trebalo bi da za ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića predloži pritvor nakon što su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili dvije osobe zbog umiješanosti u predmet koji pravosuđe BiH vodi p

Pravnici i predstavnici srpskih udruženja smatraju da se predmet "Orić" minira i zato zahtijevaju hitnu istragu i reagovanje pravosuđa na nivou BiH. Ističu da su ovo novi momenti koji se moraju ispitati, te ukoliko se utvrdi da je to istina Orić bi trebalo da završi iza rešetaka. Inače, Orić, kojem Sud BiH sudi za ratni zločin brani se sa slobode, uz ograničeno kretanje samo na području FBiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim agencijama. Osim Orića sudi se i njegovom ratnom tjelohranitelju Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za ubistvo trojice zarobljenih Srba, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac na području Srebrenice i Bratunca.

Pripadnici SIPA uhapsili su Mirzeta Omerovića zbog sumnje da je otkrio identitet zaštićenog svjedoka u tom predmetu i inspektora te agencije Dženanu Omerhodžić koja je osumnjičena da je lažno prijavila kolegu Novaka Mijovića i tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića koji vodi ovaj predmet s ciljem rušenja procesa koji je pokrenut protiv Orića.

Advokat Milan Romanić kaže da se radi o novim okolnostima zbog kojih bi postupajući tužilac trebalo da provjeri sve detalje novonastale situacije.

- Pored tog što treba da odgovara onaj koji je otkrio identitet zaštićenog svjedoka, Tužilaštvo bi moralo da sazna koliko Orić u svemu tome ima udjela. Ako se utvrdi da je imao ulogu u otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka, ili u eventualnim prijetnjama i uticaju na tog svjedoka, onda je to razlog za određivanje pritvora - kaže Romanić.

Ističe da Tužilaštvo zbog novonastale situacije treba da upotrijebi instrumente koje ima na raspolaganju kako bi sve provjerilo i prikupilo eventualne dokaze koji su potrebni za određivanje pritvora Oriću.

Predsjednik Boračke organizacije RS (BORS) Milomir Savčić kaže da je u tom predmetu ispunjen najmanje jedan uslov za određivanje pritvora.

- Javna je tajna i da je veliki broj svjedoka Tužilaštva, Srba,  pod uticajem Orića i ljudi iz njegovog tima. Tužilaštvo bi sada moralo da se pozabavi listom svojih svjedoka, da ih kontaktira i sve provjeri. Jer tu nije samo riječ o pritiscima, nego o kupovini svjedoka - tvrdi Savčić.

Dodao je da je to još samo jedan u nizu uslova za određivanje pritvora te da je više nego skandalozno to što je inspektor SIPA lažno prijavio tužioca u tom predmetu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da bi hitne sankcije trebalo preduzeti i protiv Orića i protiv onih koji su odgovorni za propuste u tom predmetu.

- Oriću bi odmah trebalo odrediti pritvor. Njemu je do sada ostavljena mogućnost da sve to organizuje. To ne bi bilo moguće raditi bez njegove aktivne uloge ili saglasnosti. Tužilaštvu, ako hoće, uopšte nije teško doći do tih dokaza - smatra Mitrović.

U Tužilaštvu BiH rečeno je da nemaju komentar na pitanje o zahtjevu za određivanje pritvora Oriću, a saopšteno je da će Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane Omeroviću.

Zaštićeni svjedok

Svjedok, koji je do detalja opisao kako je Naser Orić ubio trojicu Srba a zatim u dvojicu pucao i Sabahudin Muhić, kazao je da se plašio počinilaca zločina.

- Ne znam ni zašto nosim oznaku zaštićenog svjedoka. Mojima je već prijećeno i nanose nam belaj. U javnosti je već objelodanjen moj identitet i priča se o tome - rekao je svjedok koji je na pitanja odgovarao putem video-linka iz Beograda.

Milan Romanić

Tužilaštvo bi moralo da sazna koliko Orić u svemu tome ima udjela te prikupi eventualne dokaze koji su potrebni za određivanje pritvora

Milomir Savčić

Tužilaštvo bi sada moralo da se pozabavi listom svojih svjedoka, da ih kontaktira i sve provjeri. Jer tu nije samo riječ o pritiscima, nego o kupovini svjedoka

Nedeljko Mitrović

Moraju se preduzeti hitne sankcije i protiv Orića i protiv onih koji su odgovorni za propuste u tom predmetu

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )