FOTO: null

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Bijeljina Slaviša Savić pozvao je porodice poginulih, borce, preživjele učesnike "Tuzlanske kolone", kao i sve zainteresovane građane da sutra organizovano krenu na obilježavanje ovog događaja u Tuzli i Bi

"Okupljanje je predviđeno sutra za 8.00 časova ispred Gradske uprave Bijeljina, a u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi put Tuzle krenućemo u 8.30 časova. Mirna šetnja Brčanskom maltom planirana je za 10.00 časova, za 10.15 planiran je vjerski pomen, kada ćemo položiti cvijeće i zapaliti svijeće", rekao je Savić na konferenciji za novinare gradske Boračke organizacije. 

Savić je dodao da će se iz Tuzle, potom, krenutu za Bijeljinu gdje je za 12.00 časova na Gradskom groblju Pučile predviđen parastos, polaganje vijenaca na spomen kosturnici, a potom i obraćanje zvaničnika. 

"Ovo je jedan od događaja koji nas boli jer u protekle 23 godine za ovaj nemili događaj niko nije, ni po kom osnovu, odgovarao", rekao je Savić. 

Miodrag Vujanović, brat ubijenog učesnika u "Tuzlanskoj koloni", rekao je da su mladi vojnici na najbrutalniji način izgubili svoje živote tog 15. maja 1992. godine, a da je sramotno i žalosno da niko do danas za ovaj zločin nije odgovarao. 

"Učesniku kolone Radovanu Krstiću pucano je u usta, on je poznao izvršioca ovog čina. Bio je priveden na sud, ali tog zločinca su oslobodili, iako svi mi kao i žrtva znamo da je on izvršiilac", rekao je Vujanović. 

On je istakao da je od Suda BiH u više navrata zatraženo da se izjasni dokle se stiglo sa ovim slučajem, posljednji put pred kraj 2014. godine, ali se iz ovog suda, kako kaže, nisu udostojili ni da odgovore. 

Brat Miodraga Vujanovića, Cvijetin, nastradao je kao 25-ogodišnjak u sanitetskom vozilu, obilježenom crvenim krstom. 

"Vozač, mladi aktivni vojnik, je pogođen, a vozilo u kojem je bio i moj brat, skrenulo je i udarilo u zgradu, nakon čega se zapalilo. Nama, porodici, ostala je samo jedna kost na osnovu koje je 2004. godine identifikovan" , ispričao je Miodrag. 

On navodi da su sjećanja na taj dan 1992. godine strašna, da je gorjelo na sve strane, a da su kosti stradalih vojnika bacane u živicu na dubini od tri i po metra. 

"Kosti su kupljene po ulici lopatama, mašinama i nošene u tu živicu, mahom sve izgorjele. Nijedne lobanje nije bilo...", ispričao je Vujanović. 

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu mladih nenaoružanih vojnika JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora sa opštinskim vlastima Tuzle, trebalo da napusti ovaj grad i BiH te da, preko Bijeljine, pređe u Srbiju. 

U ovom napadu je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )