FOTO: null

Tužilaštvo BiH pokrenuće finansijsku istragu protiv uhapšenih u međunarodnoj akciji ,,CD,, kako bi se utvrdilo na koji su način stekli imovinu.

Ukoliko uspiju da dokažu veliki nesrazmjer između imovine i prijavljenih primanja uhapšenih, ona će im biti oduzeta. Uhapšeni posjeduju veleljepne kuće i brojne skupocjene automobile.

U akciji "CD" uhapšeni su Elvis Salčinović (39), Denis Hamidović (21), Toni Hamidović (24) i Luka Hrustić (23), svi nastanjeni u Zenici, a za njih je Tužilaštvo BiH juče nakon saslušanja zatražilo jednomjesečni pritvor. U toku današnjeg dana za još dvije uhapšene osobe biće predložene Sudu BiH mjere zabrane.

Akcija je izvedena u utorak u šest časova istovremeno u BiH i Francuskoj zbog sumnje da su uhapšeni djevojke iz BiH vodili u Francusku, gdje su ih primoravali da za njih džepare i na taj način zaradili više od dva miliona evra.

U Tužilaštvu BiH kažu da se uhapšeni sumnjiče za krivična djela organizovani kriminal, trgovina ljudima, pranje novca, nasilničko ponašanja i druga djela.

Hamidovići su sinovi Fehima Hamidovića, "kralja džeparoša", koji je uhapšen 2011. godine i u međuvremenu osuđen na sedam godina zatvora. On je tada uhapšen u Francuskoj, a policija je tvrdila da je za njega radilo više stotina djevojčica i djevojaka koje su svakodnevno džeparile po Francuskoj, a godišnje su zarađivali i po nekoliko miliona maraka. Hamidovićeva grupa imala je svoje ogranke, osim u Parizu, i u Italiji, Holandiji, Španiji i drugim evropskim zemljama.

I ova grupa koja je razbijena u utorak ujutro djelovala je na sličan način. Prilikom pretresa u Zenici pronađeno je više maloljetne djece čiji se identitet nije mogao utvrditi, kao ni njihovi staratelji.

Oni su u BiH vrbovali djevojke i djevojčice i zatim stupali u vanbračne zajednice i uz obećanje o zajedničkom životu odvodili ih u Francusku. Tamo su ih držali zarobljene u nekim jeftinim motelima i obučavali ih da džepare. Poslije obuke one su slate na ulice i mete su im bili turisti, prije svega sa područja Azije.

Ove djevojke su imale cifru koju su morale svaki dan zaraditi i u slučaju da donesu manje novca, bile su mučene na razne brutalne načine. Oni su na ovaj način zarađivali milione, koje su na razne načine pokušavali da gurnu u legalne tokove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )