FOTO: InfoBijeljina.com

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv tri doktorice u JZU "Zdravstveni centar" Brčko zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.

Pedijatar Nada Elez (64), transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55) optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja.

Trima odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavilo je na teret optuženim da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako svjesne da ih ne posjeduju.

One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan uticaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović).

S tim u vezi, optužene su za krivična djela Posebni slučajevi krivotvorenja isprave (iz člana 368 tačka 4. Krvičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )