FOTO: null

Zatvaranje stare pijace u Brodu juče je obavljeno uz prisustvo najmanje 150 policajaca, koji su obezbjeđivali cijeli grad i zaustavili kompletan saobraćaj kako bi inspekcija i komunalna policija bez uplitanja zakupaca iznijeli klupe i dijelove štandova!

Prema izjavama zakupaca štandova koji odbijaju da se presele na novu lokaciju pored gradske deponije, policija je bila raspoređena po gradu još u toku noći, zbog čega nisu mogli da priđu svojim radnim mjestima. Oni tvrde da nije bilo moguće ni kretanje ulicama grada bez kontrole policije i da je saobraćaj oko pijace bio u potpunosti zaustavljen do 15 časova. Bez legitimisanja mogli su da prođu samo starci i djeca. Saobraćaj u gradu je ponovo uspostavljen poslije 15 časova, ali se staroj pijaci i dalje nije moglo prići jer je inspekcija pečatila i zatvarala štandove.


Novo okupljanje

Kako kažu u Udruženju privrednika Gradske pijace Brod koji okuplja 124 zakupca, ovakve mjere preduzete su nakon najave njihovih predstavnika da će životima braniti staru lokaciju i da neće dopustiti da ih na silu prebace na novu.

Predsjednik udruženja Đorđe Maksimović kaže da mu je stigla odluka iz opštinske uprave da od sedam do 17 časova mora zatvoriti kafić "Kazablanka" iako nije u samom krugu pijace.

- Kao da na pijaci prodajemo oružje, a ne povrće i garderobu! Policija je potpuno blokirala grad i postavila punktove na ulazu u Brod i na izlazu kod carinskog terminala, na graničnom prelazu prema Slavonskom Brodu. Priča se da je u grad stiglo između 150 i 200 policajaca iz četiri opštine. Ispred mog lokala je cijeli dan bilo osam policajaca. Ne znamo ni šta je sa robom koja je ostala u štandovima - rekao je Maksimović i najavio za danas okupljanje trgovaca ispred stare pijace kako bi tražili rješenje.

Stanislava Nenadić, jedna od vlasnica štandova na pijaci, kaže da je juče bila kod načelnika Ilije Jovičića i da joj je ponudio da se besplatno preseli na novu lokaciju, a da je bilo čak i priče o nekoj donaciji da bi unaprijedila poslovanje. Ona dodaje da je do opštine stigla obilaznim i sporednim putevima, kako bi izbjegla policiju.

- Pozvao me je putem SMS poruke da dođem sa koleginicom koja takođe ima štand na staroj pijaci. Ponuđeno mi je da pređem na novu pijacu na besplatan štand. Samo želimo da radimo svoj posao onako kako smo i do sada. Ne treba nam ta nova pijaca i tjeranje na silu  - rekla je ona.


Ništa od proširenja

Sukob pijačara i lokalne uprave traje sedam godina zbog straha prodavaca da nova pijaca neće biti ni izbliza prometna kao stara pored mosta i granice sa Hrvatskom. U prilog tome pijačari ističu i nedostatak prostora jer je stara pijaca imala 150 štandova, a nova 62 na otvorenom i 28 poslovnih prostora u unutrašnjosti objekta. Iako je najavljeno proširivanje kapaciteta, pijačari tvrde da su najbolje štandove odavno pokupovali pojedini odbornici u Skupštini opštine Brod.

Podsjećamo, u izgradnju nove pijace uloženo je 3.127.000 KM, a zbog primanja mita u vezi sa ovim objektom, prethodni načelnik Broda Milovan Čerek završio je u zatvoru dobivši tri godine i osam mjeseci, a mora da plati i 24.000 maraka kazne. Čerek je, kao je navedeno u presudi, uzeo 126.000 KM mita od preduzeća "2D Živković" zbog nezakonitog posredovanja kako bi ova firma dobila posao na tenderu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )