FOTO: Srpskainfo

Komemoracija jednom od najboljih golmana u istoriji jugoslovenskog fudbala Draganu Panteliću (69), koji je preminuo 20. oktobra u Univerzitetsko kliničkom centru u Nišu od posljedice infekcije korona virusom, održaće se 25. oktobra kada će biti i sahranjen na niškom Novom groblju.

Komemoracija legendi našeg kluba Draganu Panteliću će se, prema želji porodice, održati u ponedjeljak 25. oktobra u 13 sati u konferencijskoj sali na istočnoj tribini stadiona Čair. Sahrana Dragana Pantelića održaće se istog dana od 16 sati na niškom Novom groblju. Opelo će početi u 15.30 sati, saopšteno je iz Fudbalskog kluba Radnički Niš.

Pantelić je golmansku karijeru počeo u Lešnici, a nakon toga je je branio za Grafičar, a dok se u dresu niškog Radničkog proslavio. Inostranu karijeru gradio je u francuskom Bordou”, posijle čega je igrao za Timoka. U dresu repreprezentacije Jugoslavije bio je standardni prvotimac.

Iako je u Radničkom iz Niša bio golman tokom decenije provedene pred mrežom “Reala sa Nišave” Pantelić je upamćen po golovima koje je postizao, a postigao ih je ukupno 29. U istoriju srpskog, jugoslovenskog fudbala upisao se 1980. godine kao strijelac jednog od najpoznatijih golova postignutim na ovim prostorima kada je šutnuvši loptu iz iz svog šesnaesterca savladao čuvara mreže Veleža Envera Marića u to vreme jednog od najboljih golmana.
 
Na mečevima je redovno izvodio penale i slobodne udarce, što ga je činilo jednim od najuspešnijih golmana na svijetu. U meču protiv Čelika, nastupajući za Radnički, jednom je čak postigao het-trik. Tako je postao i prvi jugoslovenski golman u istoriji koji je postigao tri gola na zvaničnoj utakmici.
 
Pantelić je u dresu Bordoa, u Francuskoj, proveo dvije fudbalske sezone, nakon čega se vratio u domovinu i zaigrao za Timok, pa u svoj Radnički. U tadašnjoj Prvoj ligi Jugoslavije odigrao je više od 250 utakmica. Za nacionalni tim Jugoslavije odigrao je 19 mečeva i postigao dva gola, dok je četiri puta igrao u raznim selekcijama Evrope i sveta. Bio je i predsjednik FK Radnički (1997-2001), a radio je i kao instruktor u FS Srbije za rad sa golmanima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )