FOTO: null

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ocijenio je danas da sve što se dešavalo u Bobar i Balkan investment banci upućuje na „postojanje organizovane pljačke“.

Bobar banku nazvao je „pljačkaškom“ te tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o stanju u bankarskom sektoru u 2014.godini upitao nadležne u Agenciji za bankarstvo RS-a šta su radili, istakavši da neko mora odgovorati za mnogobrojne propuste.

Čavić je upitao vlast u RS-u odakle pravo nekome da direktno vezuje, odnosno izloži riziku 205 miliona KM javnih republičkih para u ove dvije banke, od kojih je „jedna propala, a druga će propasti, ako ne bude spašavana“.

-Ko je taj - upitao je Čavić istakavši da je na ovo upozoravao i dok je bio poslanik u Narodnoj skupštini Gavrilo Bobar, ali da krivicu „snose oni koju su njemu gledali kroz prste jer je bio član Glavnog odbora SNSD-a“.

Prozao je Agenciju za bankarstvo RS-a i zbog stanja u Balkan investment bankci, sada Banci Srpske, te upitao da li i Narodna skupština RS-a treba da prijeđe preko 205 KM sredsatava RS-a „zarobljenih“ u dvije banke.

Bobar banka je u procesu likvidacije od decembra prošle godine, a Balkan investment banka je nakon odlaska litvanskih vlasnika dokapilizovana i preimenovana u Banku Srpske.

Poslanik Srpske demokratske  stranke (SDS) Marinko Božović kazao je da situacija u vezi s Bobar bankom ima mnogo nejasnoća s kojih se pokušala skrenuti pažnja javnosti.

Podsjetio je da Bobar banka ima 230 miliona KM obaveza, te da su firme - dužnici iz Hrvatske i u vlasništvu ljudi prisutnih na sjednici Skupštine, što prema njegovom mišljenju pokazuje spregu onih koji su doveli do kolapsa bankarskog sistema.

- Najveća odgovornost je na cijelom sistemu RS-a, na ovom izazovu pale su sve institucije RS-a - tvrdi Božović.

Smatra da je opravdano očekivati još veći kolaps sistema, s obzirom na neopravdano upravljanje budžetskim sredstvima.

Rasprava o stanju u bankarskom sektoru u RS-u još traje, ali u dosadašnjoj raspravi nije se javio nijedan poslanik vladajuće koalicije u RS-u.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )