FOTO: null

Cijene nafte je u ponedeljak krenula naviše posle objavljivanja mjesečnog izvještaja OPEK-a, a tržište je i dalje usmjereno na posledice najave SAD će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Barel nafte iz Sjevernog mora za isporuku u julu završio je ponedeljak na 78,23 dolara na Londonskoj interkontinentalnoj berzi (ICE), što je 1,11 dolara više nego u petak i još jednom najviše od kraja 2014. godine.

Na Njujorškoj merkantilnoj berzi (Nimeks), barel "lake nafte" (WTI) za junski ugovor je porastao za 26 centi, na 70,96 dolara.

Po izvještaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), taj kartel je još jednom ispumpao manje sirove nafte nego što je dozvoljeno sporazumom o ograničenju proizvodnje potpisanim krajem 2016. godine sa deset drugih proizvođača.

Pogođena ozbiljnim političkim nemirima, proizvodnja Venecuele je opala, dok se povećala u Saudijskoj Arabiji, Alžiru i Iranu.

Na strani tražnje, OPEK je revidirao naviše za 25.000 barela dnevno svoje procjene rasta za ovu godinu: očekuje da će tražnja dostići 98,85 miliona barela dnevno, što je godišnji rast od 1,65 miliona barela.

Izvještaj takođe uzima u obzir tvrdnje o potencijalnom porastu proizvodnje OPEK-a kako bi popunio jaz koji bi nastao mogućim padom iranskog izvoza.

Ministar energetike UAE Suhail Al Mazrui, čija je zemlja rotirajuća predsedavajuća OPEK, rekao je u nedelju da UAE, Saudijska Arabija i Kuvajt mogu da zajedno kompenzuju uticaj najavljenih američkih sankcija protiv Irana, prenio je Blumberg.

"Ako OPEK želi da obezbjedi stabilnost cijena, trebalo bi početi da signalizira svoju spremnost da okonča sporazum prije nego što istekne krajem 2018. godine, najkasnije na svom sledećem zvaničnom sastanku", ocijenili su analitičari njemačke "Komercbank".

OPEK i njegovih deset partnera, uključujući i Rusiju, sastaće se u Beču krajem juna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )