FOTO: akos

S obzirom da se približavaju ovogodišnji lokalni izbori i da je zvanično započela predizborna kampanja, Ombudsman za djecu skrenuo je pažnju cjelokupnoj javnosti, a naročito političkim subjektima i svim medijima koji prate izborne aktivnosti da Konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje da svi subjekti moraju svoje aktivnosti, koje se tiču djece i u koje su uključena djeca, sprovoditi isključivo u najboljem interesu djece.

"Ovaj princip se ne smije zaboraviti i u toku predizborne kampanje i održavanja izbora kao jednog od najvažnijih stubova demokratskog društva", stoji u saopštenju Ombudsamana za djecu koje potpisuje Dragica Radović.

Dalje se ističe da najbolji interes djece obavezuje da se djeca ne smiju koristiti u predizbornim aktivnostima za ostvarivanje ciljeva odraslih, već da se potrebe za unapređenje i poboljšanje svih segmenata dječijeg života i njihovog odrastanja prepoznaju u razvojnim programima političkih subjekata.

Istaknuto je da je predizborna kampanja uvijek prilika da politički subjekti i kandidati prepoznaju brojna osjetljiva pitanja dječijeg odrastanja koja zahtijevaju iznalaženje odgovarajućih, kako preventivnih, tako i interventnih sistemskih rješenja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

"Zaštita djece u svim oblastima, zahtijeva postojanje jasnih pravila i procedura. Shodno tome i  Izborna pravila moraju prepoznati potrebu i važnost zaštite djece i njihovih interesa u svim predizbornim i izbornim aktivnostima. U tom cilju su neophodne odgovarajuće izmjene i dopune važećih Izbornih pravila. Djeca ne mogu biti dio predizbornih skupova, tribina, promotivnih spotova ili bilo kojeg drugog pisanog, audio i/ili vizuelnog sadržaja kojeg djeca prema svom uzrastu ne razumiju i prema kojem nemaju izgrađen sopstveni stav i mišljenje", navedeno je u saopštenju Ombudsmana.

Podsjetili su da je veoma važna uloga medija, kako u afirmativnom, tako i u edukativnom aspektu promocije i zaštite dječijih prava.

Ombudsman za djecu podsjetio je na obaveznu primjenu Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji utvrđuje zabranu svake zloupotrebe maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga, a izričito je zabranjeno korištenje maloljetnika u političke svrhe.

Takođe, Ombudsman za djecu podsjetio je i na već utvrđena pravila o zaštiti privatnosti djece.

"Koristim ovu priliku da ponovo pozovem sve subjekte i kandidate da dobrobit djece bude u fokusu njihovih programa s jedinstvenim i zajedničkim ciljem da se djeci pruži podsticajno okruženje kako bi se sva djeca bez diskriminacije po bilo kom osnovu, razvijala do punog potencijala i izrasla u kretativne i odgovorne članove našeg društva", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Posebno,  podsjećam da je najvažnije zdravlje djece  i na obavezu svih građana i institucija da poštuju mjera zaštite koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Svi mi snosimo svoj dio odgovornosti da djeci svojim ličnim primjerom pokažemo pravilan put ka svijetu odraslih."

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )