FOTO: Mondo.rs

Međunarodni olimpijski komitet i dalje je pri stavu da će se Olimpijske igre u Tokiju, čiji je početak zakazan za 24. jul, održati kada je i predviđeno, i pored pandemije SARS-CoV19 korona virusa.

Iako su brojna sportska događanja širom svijeta zaustavljena, neka otkazana, a neka, poput Evropskog prvenstva u fudbalu i Kopa Amerika, pomjerena za 2021. godinu, MOK ističe da “prati situaciju iz dana u dan”, te da u ovom trenutku “nema potrebe za drastičnim odlukama”.

– Iako je ovo situacija bez presedana za cijelu planetu, a naše misli upućene su svima onima koje je ova kriza pogodila, mi kao organizacija smo i dalje potpuno posvećeni Igrama u Tokiju, do čijeg početka ima još više od četiri mjeseca. Upravo zato, nema potrebe za bilo kakvim drastičnim odlukama u ovim momentima, a bilo kakve spekulacije bi bile štetne. MOK ohrabruje sve sportiste da nastave sa pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu. Mi ćemo podržavati sve sportiste, održavati konsultacije sa njima i njihovim nacionalnim olimpijskim komitetima, a javljaćemo im i najvažnije informacije povodom novonastale situacije. MOK ima povjerenja u brojne mjere koje su vlasti širom svijeta preduzele kako bi se zaustavilo dalje širenje virusa koji izaziva Covid-19 oboljenje. U tom smislu, MOK je ohrabren podrškom lidera G7 koju je izrazio japanski predsednik Vlade Abe Šinzo, koji je rekao: “Želim da nam Olimpijske i Paraolimpijske igre prođu savršeno, kao dokaz da će ljudska rasa pobijediti novi korona virus” – ističu iz MOK, prenosi Sportblic.
Ipak, ovome treba dodati i da je tek 57% predviđenih takmičarskih mjesta na Igrama u Tokiju popunjeno kroz dosadašnja kvalifikaciona takmičenja, ali MOK se nada da će se u predstojećem periodu i ostala mjesta popuniti, pa “makar se umjesto turnira koristile i postojeće rang liste”.

“Sve mjere su preduzete za bezbednost i inters sportista, trenera i onih koji ih okružuju. Mi smo olimpijsko društvo, pomažemo jedni druge u dobrim i teškim vremenima. Ta olimpijska solidarnost nas i definiše”, rekao je prvi čovjek MOK-a, Tomas Bah.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )