FOTO: null

Pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković izjavio je danas u Bijeljini da goruće pitanje viška tovnih bikova u Semberiji treba pokušati riješiti kroz dogovor o otkupu na domaćem tržištu.

Nakon okruglog stola o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje koji je održan u Gradskoj upravi Bijeljine, Nešković je rekao da se ograničavanje uvoza, kao mjera koju poljoprivrednici traže, može uvesti samo ako se dokaže da je povećani uvoz narušio i oštetio poljoprivrednu proizvodnju u BiH. 

Prema njegovim riječima, takvih podataka ovo ministarstvo na nivou BiH nema, niti je nadležno za njihovo prikupljanje. 

"Rijetko koja poljoprivredna proizvodnja u BiH trenutno ima dobre osnove i mogućnost za opstanak, rad i razvoj. Problemi su veliki, ali ima načina i ima osnova da se radi i da se stanje malo ublaži, u nekim dijelovima i poboljša", ocijenio je Nešković. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Savo Bakajlić rekao je da današnjim sastankom u Bijeljini nije postignuto ništa, osim što su dobijena nova obećanja da će u utorak, 5. aprila, u Sarajevu biti donesena neka rješenja za problem domaćih stočara. 

Potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Jovičević smatra da je jedino rješenje ovog i svakog narednog problema u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje mogućnost zabrane uvoza na 200 dana. 

On kaže da su se svi poljoprivrednici solidarisali sa trenutno najvećim problemom domaćih stočara koji u Semberiji imaju 2.000 bikova, a izvoz u Tursku je zaustavljen zbog malverzacija u Federaciji BiH koje je trebalo da uoči i spriječi nadležno ministarstvo na nivou BiH. 

Proizvođači hrane u Semberiji su na okruglom stolu u Bijeljini kritikovali sve nivoe vlasti, bez obzira na političku pripadnost, apelujući da se zajedničkim naporima zaustavi uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )