FOTO: null

Kancelarija disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu pokrenula je disciplinske postupke protiv tužilaca Muniba Halilovića, Vesne Ilić i Mirka Lečića zbog nerada na predmetima ratnih zločina nad Srbima, koji su bili kod njih u postupk

Disciplinski postupci pokrenuti su nakon sprovođenja istrage po pritužbi koju je uputio Milan Romanić, advokat Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

Protiv Halilovića, disciplinski postupak je pokrenut zbog nerada na predmetu ubistva članova porodice Vukašinović, dok Ilićeva nije završila istragu za ubistvo Nove Borovčanina i drugih, zatim ubistvo i silovanje Mirjane Dragičević te ubistvo Lenke Skočo i drugih. Lečić je vodio istragu za prijavljeno ubistvo Stake i Zdravka Damjanovića, koja još ni poslije osam godina nije okončana.

"Disciplinskim tužbama je tužiocima Tužilaštva BiH stavljeno na teret propuštanje preduzimanja tužilačkih radnji usmjerenih ka okončanju predmeta ratnih zločina po izvještajima o počinjenju krivičnih djela. Izvještaji su zaprimljeni u Tužilaštvu BiH u periodu 2005-2007. godina i dodijeljeni tuženim u rad najkasnije u toku 2007. godine", rekli su u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Kako su nam pojasnili u VSTS-u, Kancelarija disciplinskog tužioca smatra da su izvršeni prekršaji "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti", odnosno neopravdano kašnjenje u sprovođenju radnji u vezi sa vršenjem dužnosti tužioca.

Ipak, konačnu riječ da li su tužioci propustili da rade na predmetima ratnih zločina koje su dobili daće VSTS BiH.

Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac, nije želio komentarisati predmete koji su pokrenuti, ali je kratko prokomentarisao da je to još jedan od pokazatelja da u pravosuđu BiH postoji sistem odgovornosti koji funkcioniše.

Međutim, s druge strane Romanić, koji je u ime Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS podnio tužbe protiv tužilaca, kaže da od istrage disciplinskog tužioca ne očekuje ništa, osim eventualno malih i blagih kazni.

Slično misli i Nedeljko Mitrović, predsjednik ovog udruženja, koji je rekao da ne treba imati iluzije da Tužilaštvo BiH i VSTS rade po zakonima, pravično i pravedno.

"Podnijeli smo preko 50 pritužbi kada su u pitanju istrage ratnih zločina nad Srbima. U nekim slučajevima čak postoje i snimci mučenja, ali nema istraga i optužnica. Očigledno je na sceni institucionalna diskriminacija Srba. Prema predsjedniku RS ćemo pokrenuti inicijativu da se reaktivira referendumski pristup zbog pravosuđa na nivou BiH", rekao je Mitrović, pitajući se zašto se disciplinski postupci ne pokreću protiv tužilaca koji "opstruišu slučajeve Nasera Orića, Atifa Dudakovića i drugih".

Komentar na pokretanje postupka protiv tužilaca pokušali smo dobiti i u Tužilaštvu BiH, međutim u toj instituciji su nam rekli da nisu upoznati s tim i da ne mogu dati nikakav komentar.


PREDMETI

  • Nerad na predmetu ubistva članova porodice Vukašinović - disciplinski postupak protiv Muniba Halilovića
  • Nije završena istraga za ubistvo Nove Borovčanina i drugih, zatim ubistvo i silovanje Mirjane Dragičević te ubistvo Lenke Skočo i drugih - disciplinski postupak protiv Vesne Ilić
  • Ni nakon osam godina nije okončana istraga za prijavljeno ubistvo Stake i Zdravka Damjanovića - disciplinski postupak protiv Mirka Lečića

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )