FOTO: null

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je održano veče poezije "Molitva Desanke Maksimović caru Dušanu".

U organizaciji Fakulteta dramske i filmske umjetnosti Univerziteta Sinergija u Bijeljini, gost večeri bila je glumica Biljana Đurović koja je govorila stihove slavne srpske pjesnikinje.

Đurovićeva je profesor scenskog govora i autor svih večeri poezije koje tokom akademske godine u Narodnoj biblioteci u Bijeljini izvodi pet studenata druge godine glume. Studenti su izveli program sastavljen od proglasa iz Dušanovog zakonika i stihova iz zbirke poezije "Tražim pomilovanje", što je, prema riječima Đurovićeve, jedna vrsta molitve pjesnikinje kojom ona traži milost za sve nezaštićene i pred Bogom čiste.

Veče poezije završava se pjesmom za slugu Jerneja, a Đurovićeva ocjenjuje da su stihovi aktuelni jer su i danas svi ljudi sluge u poremećenom sistemu vrijednosti i u jezivim ekonomskim okolnostima.

"Mi sami sebe ubjeđujemo, kao sluga Jernej, da je glava na našim ramenima naša, a pitanje je da li je", rekla je novinarima Đurovićeva. Naredno veče poezije u bijeljinskoj biblioteci biće posvećeno ruskom romantičaru Mihailu LJermontovu, u godini kada se obilježava 200 godina od njegovog rođenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )