FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - U Bijeljini je danas održano predavanje "Naučni koncepti u filmovima o superjunacima", da bi djeci i tinejdžerima bili približeni neki od najnovijih koncepata iz oblasti nauke.

"Oni se upoznaju o naučnim objašnjenjima nekih pojava, i to jezikom koji je za njih prihvatljiv", istakla je Jelena Kalinić, koja je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" održala predavanje organizovano u saradnji sa Društvom za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet".

Kalinićeva, koja je i potpredsjednik ovog društva, rekla je novinarima da se za predavanje bira tema bliska mladima, kojima su danas nastojali da pojasne sve naučne koncepte u filmovima o superherojima.

"Naučnici objavljuju radove u vezi sa tim filmovima, konkretno istraživanja o vještačkoj inteligenciji, genetskoj terapiji, epigenetici, mutacijama, te svemu što nije u programima naših škola, a što je dio opšte naučne pismenosti", navela je Kalinićeva.

Ona je dodala da su ciljna grupa kada je riječ o naučnim temama u filmovima uglavnom tinejdžeri, a predavanja su prilagođena i osnovcima.

"Uglavnom je riječ o učenicima, ali su dobrodošli i penzioneri jer je jezik kojim govorimo jednostavan, bez velikog broja naučnih termina", rekla je Kalinićeva.

Ona je podsjetila da su ova predavanja, u okviru projekta "Dijalog za budućnost" koji realizuju UNICEF, UNDP i UNESKO, do sada održana u nekoliko opština i gradova BiH, a do kraja projekta će ih biti dvadesetak.

Kalinićeva očekuje da će nakon realizacije ovog projekta djeca pokazati veću usmjerenost ka prirodnim, bazičnim i primijenjenim naukama, te steći osnovna znanja o onome što ne uče u školi.

"Geslo ovog projekta jeste nauka kao zajednički jezik planete. Tu je jedini jezik nauka - periodni sistem, matematika i fizika, formule", istakla je Kalinićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )