FOTO: youtube

U Bijeljini je sinoć održan koncert Srpskog vizantijskog hora "Mojsije Petrović" iz Beograda, pod horovođstvom Nikole Popmihajlova, koji je izveo himne iz starih srpskih rukopisa i splet srpskih narodnih pjesama.

U bogatom repertoaru crkvene vizantijske, Hor je izveo i četiri kompozicije karakteristične za područje Kosova i Metohije.

Horovođa Popmihajlov rekao je da je taj način notnog zapisivanja vezan samo za crkveno pojanje, a da je jedna od najstarijih kompozicija koju oni izvode iz 16. vijeka i nalazi se u nekim knjigama u Karlovcima.

Hor se bavi izučavanjem, očuvanjem i izvođenjem autentičnog, tradicionalnog istočno-pravoslavnog, srpskog i vizantijskog stila crkvene muzike.

Srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda prvi je te vrste u Srbiji, na čijem se repertoaru nalaze kompozicije pravoslavnih melografa od srednjeg vijeka do danas, kao i melodije nepoznatih autora čije je izvorište usmeno crkveno predanje.

Cjelokupan izvođački opus zabilježen je vizantijskom notacijom.

Koncert je održan u Eparhijskom kulturnom centru, a organizovao ga je, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, Misijski fond Eparhije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )