FOTO: null

Predsjednik "Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih" Živadin Jovanović izjavio je da su Republika Srpska i njeno rukovodstvo već dugo pod pritiscima jer određenim centrima moći ne odgovara to što rukovodstvo Srpske ne želi da dopusti reviziju Dejtonsko

Jovanović je novinarima u Centru "Sava", komentarišući vijest "Sputnjika" o tajnom planu za rušenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao da su Republika Srpska i njeno rukovodstvo već dugo izloženi strahovitim pritiscima sa strane, ali i određenih unutrašnjih faktora. 

"Čini se kao da pozicija rukovodstva Republike Srpske da se drži Dejtona i da ne dopusti njegovu reviziju, nego da se bori za njegovu primenu, ne odgovara određenim centrima moći i oni bi, 20 godina posle Dejtona, pokušali ono što nikome nije pošlo za rukom i što je i dovelo do rata - da prave neku unitarnu BiH", rekao je Jovanović. 

On je poručio da je za očuvanje mira i bezbjednosti u ovom dijelu Evrope i Balkana neophodno poštivanje i primjena Dejtonskog sporazuma, ali i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, a ne direktno ili zaobilazno njihova revizija. 

"Odlučivanje na bazi konsenzusa na nivou BiH je garant mira i bezbejdnosti. BiH može očuvati kao zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda", zaključio je Jovanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )