FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području Bijeljine, kao i u dane državnih praznika, u saglasnosti su sa zaključkom Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na osnovu inicijative Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske uputilo je svim jedinicama lokalne samouprave zaključak u vezi sa radom nedjeljom i praznicima, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pomenutim zaključkom Predsjedništvo Saveza preporučuje da se rad nedjeljom i u dane državnih praznika zabrani ili u prvom periodu ograniči na prvu smjenu.

Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području grada Bijeljina propisano je redovno radno vrijeme od 7.00 do 21.00 čas u zimskom periodu, te od od 7.00 do 22.00 časa u ljeti.

Gradskom odlukom propisuje se da neradnim danom, odnosno nedjeljom, subjekti mogu slobodno odrediti radno vrijeme zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata, s tim da ne može trajati duže od osam časova u okviru radnog vremena koje je propisano odlukom.

Radno vrijeme, propisano i u skladu sa ovom odlukom, mora biti vidno istaknuto na glavnom ulazu, na fiksiranoj tabli ili staklu.

Odluka o radnom vremenu privrednih subjekata u dane republičkih praznika donosi se u skladu Zakonom o praznicima Republike Srpske, prema kojem gradonačelnik svojom odlukom određuje koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa tog područja dužna da rade i u kojem obimu.

Prema dosadašnjoj praksi u dane republičkih praznika na području grada, dužne su da rade zdravstvene ustanove i preduzeća za snabdijevanje vodom, električnom energijom, prevoz putnika i vatrogasna jedinica.

Apoteke, prodavnice pogrebne opreme, veterinarske ambulante i ugostiteljski objekti mogu raditi redovno radno vrijeme za vrijeme trajanja republičkih praznika.

Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a obavljaju procesnu proizvodnju, mogu da rade u vremenu koji zahtijeva proces rada.

Radi zadovoljenja neophodnih potreba građana za snabdijevanjem osnovnim životnim artiklima i drugih potreba mogu da rade samo prodavnice sa prehrambenom robom najduže do 12.00 ili 13.00 časova prvog dana praznika, odnosno do 15.00 časova drugog dana praznika.

Prvog dana Nove godine ne rade zanatsko-preduzetnički i trgovinski objekti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )