FOTO: null

Donošenje i primjena odluke o visini naknade za korištenje putnog zemljišta, o čemu će biti riječi na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina, dovelo bi do povećanja troškova preduzeća "Elektro-Bijeljina" za više od 500.000 KM na godišnjem nivou i d

Iz "Elektro-Bijeljine" ističu da bi donošenje ove odluke imalo dalekosežne posljedica za preduzeće i da bi se direktno odrazilo na investiranje u izgradnju i rekonstrukciju elektro-energetske mreže. 

"Sam nivo troškova bi zahtijevao i pokretanje novog tarifnog postupka za povećanje cijene električne energije, jer Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske ove troškove nije ukalkulisala u postojeće", rekao je Srni direktor "Elektro-Bijeljine" Zlatan Lazarević. 

On kaže da bi se na ovaj način dodatni troškovi prenijeli na građane i pravna lica putem poskupljenja struje. 

"Pravna i fizička lica već plaćaju naknadu po osnovu komunalne naknade, shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima, kao i po osnovu plaćanja poreza na imovinu", rekao je Lazervić. 

On navodi da lokalna zajednica već ubire značajna sredstva po osnovu naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, a značajan dio ove naknade se odnosi na obezbjeđenje uslova za priključenje na elektro-distributivnu mrežu. 

"Nelogično je da sada plaćamo naknadu i za ranije postavljene instalacije, te da se iznos naknade utvrđuje ugovorom o zakupu jer smo svojevremeno već dobili sve potrebne trajne dozvole i izmirili obaveze po tom pitanju", naglašava Lazerević. 

Skupština grada Bijeljina razmatraće sutra prijedlog odluke o visini naknade za korištenje putnog zemljišta. 

Ovim prijedlogom predviđena je naknada za podzemne i nadzemne instalacije koje će biti ili su već ugrađene, za elektro-energetske kablove i vodove u iznosu od 0,10 KM po metru na godišnjem nivou. 

U vezi sa ovim prijedlogom "Elektro-Bijeljina" je uputila prigovor gradonačelniku Bijeljine, Skupštini grada i odborničkim klubovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )