FOTO: Nezavisne

Legendarni glumac Pero Kvrgić, iza kojeg je ostalo više od 200 pozorišnih i 50 filmskih uloga, preminuo je u 94. godini u Zagrebu.

Kvrgić se glumom bavio od svoje 17. godine, a svijet će ga, između ostalog, pamtiti kao glavnog glumca predstave "Stilske vježbe" koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. U istoj je Kvrgić igrao punih 50 godina. Prve dvije godine s njim je igrala Mia Oremović, a 1970. godine na sceni mu se pridružila Lela Margitić, koja je s njim predstavu učinila legendarnom.

Pero Kvrgić je rođen u tadašnjim Srpskim Moravicama, u Gorskom kotaru, 4. marta 1927. godine.

"Mama mi je bila Austrijanka pa je ušla u Sloveniju, te su se moji u Karlovcu vjenčali. Kad je počeo rat, oca su odvele ustaše. Bio je u svojoj restauraciji, a ja sam mu rekao: 'Ajde, tu je šumica, pobjegni'. Rekao je: 'Nemam ja zašto bježati kad nisam kriv'. I odveli su ga, najprije u žandarmerijsku stanicu, pa onda u jednu kolonu, te su ga stavili u neki stočni vagon među druge ljude. I onda je otišao. Kroz rešetke vagona vidio sam njegov posljednji pogled. Ne znam gdje je poginuo... Ali, ja uvijek kažem da u nesreći ima sreće: od tada ja u svoje tragikomične uloge lako unesem gorčinu zato što je ona zapravo prisutna u meni. Tu je, zbog mog oca", govorio je Kvrgić.

Od njega su se juče opraštali brojni regionalni glumci, navodeći da je on bio heroj, uzor i totalna glumačka fascinacija.

Od 1950. do 1954. godine bio je član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega odlazi u Zagrebačko dramsko kazalište, danas "Gavellu", da bi se potom vratio u HNK, gdje je dočekao penziju.

Na "Gavellinim" internet stranicama stoji da je, prema nekim podacima, u pozorištu tokom karijere odigrao blizu 200 uloga.

"Gluma je život i život je gluma, to je jedinstven fenomen. Neposredno promatranje života jedna je od bitnih glumačkih osobina. Danas je drugačije vrijeme i drugačiji teatar, promijenila se terminologija. Ne govori se više o predstavi, nego o projektu. Glumac je danas izvođač, izvođač radova, kao građevinar. Režiser je preuzeo ingerenciju autora, koji se mijenja, dodaju se tekstovi, oduzimaju i bacaju. Promatranje životnih detalja jako je važno, jer kažu: 'Bog je u detalju i đavo je u detalju'. Preko detalja se otkrije osoba i tako sam ja pristupao. I onda sam u detalju otkrivao pojedine osobe i unosio ih u uloge. Danas glumac služi režiseru kao izvođač radova ili kao njegov rukopis", govorio je Kvrgić.

Glumio je u više od 50 filmova. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )