FOTO: null

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH odgodila je za narednu sjednicu donošenje zaključaka u vezi sa terorističkim napadom na policijsku stanicu u Zvorniku i o akciji ,,Ruben,, na prostoru Republike Srpske.

U prijedlozima zaključaka traži se da Ministarstvo bezbjednosti BiH predloži dokument koji će sadržati precizne operativne procedure u vanrednim situacijama, da bude sačinjena nova strategija borbe protiv terorizma 2015-2020, da bude dostavljena informacija o svim preduzetim akcijama u vezi sa terorizmom, a upućuje se i poziv medijima da o terorizmu informišu objektivno i odgovorno.

Tematsku raspravu o zaključcima 15. septembra trebalo bi da obavi parlament BiH.

Hazim Rančić /SDA/ je predložio da ombudsman provjeri da li je bilo kršenja ljudskih prava prilikom akcije "Ruben", kao i da Visoki sudski i tužilački savjet preispita rad tužilaštava i sudova u vezi sa tom akcijom.

Rančić smatra da je došlo do prekomjerne upotrebe sile, čemu se usprotivio Ognjen Tadić /SDS/ koji smatra da ne treba osuđivati ovu policijsku akciju i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić poručio je da borba protiv terorizma neophodno mora uključivati cijelo društvo.

"To u BiH podrazumijeva širu borbu koja uključuje lokalne zajednice, vjerske institucije, obrazovanje, medije", naglasio je on.

Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH odgođeno je dok Savjet ministara BiH ne dostavi mišljenje o uloženim amandmanima.

Usvojen je izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2014. kao i informacija Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Na sjednici je zaključeno da bude formirana radna grupa i međudržavna komisija koja će pratiti da li će doći do izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, te da BiH potpiše Protokol uz Espo konvenciju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )