FOTO: null

Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude haškog suda kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopšteno je danas iz Mehanizma za krivične sud

Odbrana ističe da je presuda donesena u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i vjerovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumijevanje procesa.

Od žalbenog vijeća Mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal, odbrana je zatražila da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno, te da može u njemu da učestvuje.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati neriješeno".

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )