FOTO: null

U Bijeljini su danas povodom svečanog obilježavanja Dana Republike položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije, srpski predstavnici u parlamentu BiH, predstavnici porodica poginulih, Gradske uprave, Oružanih snaga BiH, kao i delegacija gradskih privrednika. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da je dan stvaranja Republike veliki dan za Srpsku, kao što je veliki dan za svaku drugu državu. 

On je podsjetio da je odluka o stvaranju Republike Srpske donesena jer se predstavnici srpskog naroda u nekadašnjoj skupštini BiH nisu mogli na drugi način izboriti za ravnopravnost Srba u BiH. 

Prema Savčićevim riječima, u tadašnjoj skupštini BiH nije postojao mehanizam zaštite nacionalnih interesa, bez obzira na to što je ustavnim amandmanom bilo predviđeno da se formira savjet za nacionalnu ravnopravnost. 

"Druga dva naroda ili njihovi politički predstavnici, odgađali su tu odluku i istovremeno je postojao niz drugih aktivnosti koje su upućivale da se srpskom narodu u BiH priprema vrlo loš scenario koji je viđen u ranijim vremenima", rekao je Savčić. 

On je dodao da su tada bile poodmakle aktivnosti na stvaranju paravojnih formacija, pogotovo kod muslimanskog naroda "Patriotska liga" i "Zelene beretke", ali i kod Hrvata. 

"Činjenica je da narod ne može opstati bez države", rekao je Savčić, naglašavajući da je to bio razlog da se donese odluka o stvaranju Republike Srpske. 

Prema njegovim riječima, uslijedio je krvavi građanski rat, a mirovne konferencije u Dejtonu i Parizu potvrdile su rezultate borbe srpskog naroda koje se, poručio je Savčić, moraju trajno njegovati i čuvati. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )