FOTO: N1

Kineska vlada u ponedeljak je objavila da je od novog koronavirusa umrlo ukupno 80 ljudi, a da su zaražene 2.744 osobe u zemlji, dok brojni stranci čekaju evakuaciju iz te zemlje.

Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrovana su u provinciji Habej, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan tog regiona, pojasnila je kineska vlada.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe po tri slučaja.

"Sposobnost širenja virusa sve je snažnija", rekli su u nedelju visoki zvaničnici, iako koronavirus, kako je rečeno, nije "jači od SARS-a".

Da je stanje teško priznao je u subotu kineski predsednik Si Đinping, upozoravajući da se širenje zaraze koja je buknula u decembru u Vuhanu ubrzava.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus objavio je da će otputovati u Kinu kako bi razgovarao s vlastima o načinima zauzdavanja epidemije.

"Na putu sam za Peking kako bih razgovarao s vladom i zdravstvenim stručnjacima o načinima odgovora na koronavirus", napisao je na Tviteru.

SZO je u četvrtak objavio da je još rano objaviti međunarodno vanredno stanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )