FOTO: Nezavisne

U Republici Srpskoj godišnje umre oko 7.000 ljudi od kardiovaskularnih bolesti, a kada se uzmu podaci od prije 20 godina, smanjuje se trend smrtnosti.

Istakao je ovo Duško Vulić, nacionalni koordinator kardiovaskularnih bolesti u RS, povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Republici Srpskoj i BiH.

On kaže da je Svjetska fondacija za srce pokrenula inicijativu kako da zaštitimo svoje srce.

"Tu su glavne tri stvari - fizička aktivnost, zdrava ishrana i prestanak pušenja. Sa pola sata fizičke aktivnosti mi možemo za jednu trećinu smanjiti rizik od obolijevanja srca", rekao je Vulić i dodao da su u 2018. godini od svih smrtnih slučajeva 47 odsto bili od kardiovaskularnih bolesti.

Tamara Kovačević Preradović, načelnik Klinike za kardiologiju UKC RS, istakla je da Svjetski dan srca ima za cilj da ukaže na faktore na koje možemo da utičemo kako bismo smanjili rizik od obolijevanja.

"Bolesti srca su i dalje vodeći uzrok smrti u RS i cijelom svijetu", rekla je ona.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, naglasio je da nezdravi stilovi života dovode upravo do kardiovaskularnih i raznih drugih bolesti, te istakao važnost zdravog načina života.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )