FOTO: null

Rijeke Drina i Sava kod Bijeljine dostigle su neposredne kote redovne odbrane od poplava koja bi večeras mogla biti uvedena na Drini, a sutra na Savi, najavio je šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Drago Ristić.

"U ovoj situaciji moglo bi doći do manjeg izlivanja Drine u nebranjenom području, u priobalnim dijelovima naselja Janja, Amajlije i Popovi, te u nebranjenom području ušća rječice Lukavac u Savu kod naselja Novi", rekao je Ristić novinarima. 

Prema njegovim riječima, ukoliko se vremenske prilike ne pogoršaju na području Semberije ne očekuju se veći problemi u vezi sa poplavama. 

Ristić kaže da je protok Drine na hidroelektrani Zvornik u 10.00 časova bio 1.540 metara kubnih u sekundi, uz tendenciju znatnog porasta i najavljeni protok do 1.900 metara kubnih u sekundi do večeri. 

Vodostaj Drine na mjernoj stanici Radalj je 370 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se pri vodostaju od 380 centimetara. 

Rijeka Sava je kod Bijeljine nadomak redovne odbrane od poplava, njen vodostaj na Rači danas je 638 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 650 centimetara. 

Stanovništvu naseljenom uz rijeke izdato je upozorenje da ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena. 

Ristić je rekao da su ostali manji vodotoci u regiji u koritima, a stanje se već aktivno prati na terenu uz dobru komunikaciju sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica. 

Prema njegovim riječima, jedinice za spasavanje na vodi su u pripravnosti, kao i sva materijalno-tehnička sredstva. 

Ristić je podsjetio da na stanje vodotoka u Bijeljini utiču padavine na jugu u gornjem toku Drine i na zapadu u gornjem toku Save, jer se ove velike rijeke slivaju u Semberiji gdje je ušće Drine u Savu. 

"Procjenjuje se da ne bi trabalo biti većih problema do protoka Drine kod Hidroelektrane Zvornik od 2.000 do 2.500 matara kubnih u sekundi, jer je korito rijeke prošireno prema Srbiji", rekao je Ristić. 

On je podsjetio da je prije ove prirodne promjene toka Drina kod Bijeljine plavila priobalna naselja već kod protoka na Hidroelektrani Zvornik iznad 1.200 metara kubnih u sekundi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )